Dinozauri pitici in Tara Hategului

0
(0)
Descoperire Dinozauri - Studenti Universitatea Bucuresti
foto infoub.unibuc.ro

De  aproape 40 de ani, în fiecare vară, echipe de  studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică de la Universitatea din București participă la cercetări în teren în regiunea Țării Hațegului pentru descoperirea vestigiilor renumitelor  “faune cu dinozauri pitici din Transilvania”.

Aceste animale, care au populat arealul Țării Hațegului acum mai bine de 66 de milioane de ani, sunt unice pe plan mondial datorită schimbărilor produse de mediul lor de viață insular (‘Insula Hațeg’), schimbări ce includ reducerea taliei pentru a se adapta resurselor reduse, supraviețuirea unor specii relicte, precum și modificarea morfologiei, a modului de viață și al modului în care se reproduceau. Numeroase  fosile ale acestor specii de animale insulare, inclusiv oase și ouă de dinozauri, au fost astfel descoperite de-a lungul anilor, adăugându-se treptat colecției de Paleontologie a vertebratelor din cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică.

Și în acest an, între 5 și 16 august, 10 studenți (din toate cele trei categorii de studii: licență, master și doctorat) au participat, sub îndrumarea Conf. Zoltán Csiki-Sava și Asist. Ștefan Vasile de la Departamentul de Geologie, la cercetările întreprinse pe teritoriul Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Principalele rezultate ale cercetărilor constau în descoperirea și recuperarea unor resturi de titanosauri (dinozauri patrupezi și ierbivori, cei mai mari cunoscuți de pe Insula Hațeg) lângă Pui, precum și două noi cuiburi cu ouă de dinozaur în situl Livezi, ce se adaugă primului cuib de acest fel excavat în premieră în acest sit anul trecut de studenții și cadrele didactice ale UB.

Reconstituirea în mărime naturală a titanosaurului Magyarosaurus dacus, precum și cuiburi cu ouă de dinozauri, inclusiv de la Livezi, sunt expuse și pot fi văzute de vizitatori la Centrul pentru Știință și Artă din Comuna General Berthelot, aparținând Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Alături de descoperirile menționate, cu siguranță alte vestigii vor rezulta după prepararea și inventarierea fosilelor recuperate și după cercetarea sub microscop a concentratelor sedimentare obținute prin spălarea și cernerea rocilor fosilifere.

Cercetările au fost susținute de Universitatea din București, din fondurile alocate Geoparcului, și în premieră, co-finanțate de DinoParc Râșnov.

Unii dintre studenții participanți la activitățile de teren din această vară vor continua cercetările și în laboratoarele Departamentului de Geologie, inclusiv în vederea elaborării unor lucrări de licență sau masterat, și de asemenea pentru prezentarea de comunicări în cadrul simpozioanelor naționale studențești de anul viitor.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0