Ion Besoiu a murit

0
(0)

Actorul Ion Besoiu
Ion Besoiu; foto libertatea.ro
Cunoscutul actor roman Ion Besoiu, celebru pentru rolul capitanului din seria “Toate panzale sus”, a murit miercuri, 18 ianuarie 2017, la varsta de 85 de ani.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, şi a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu. A debutat în 1950, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii ca Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra” şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Printre cele mai cunoscute roluri ale sale în teatru sunt: Cloşca, în “Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în “Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în “Hamlet” (1985), Oronte, în “Mizantropul” (1989), Corifeu, în “Antigona” (1993), Ferapont, în “Trei surori” (1995), Senecus, în “Caligula” (1996), şi Muhoianov Ivan Matveevici, în “Oblomov” (2003). Iubea publicul şi se simţea iubit în sala de teatru.

Ion Besoiu a avut si o activitate cinematografică impresionantă, 80 de filme. Câteva dintre producţiile în care a jucat: “Furtuna”, “Neamul Şoimărestilor”, “Haiducii”, “Răscoala”, “Mihai Viteazul”, “Ciprian Porumbescu”, “Păcală”, “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Ultima noapte de dragoste”, “Lumini şi umbre”, dar şi ”Bucureşti, non stop”.

”Mulţumesc poporului meu care m-a apreciat şi m-a urmărit de-a lungul atâtor ani”, declara anul trecut Ion Besoiu, la împlinirea vârstei de 85 de ani.

VIDEO Ion Besoiu în “Toate panzele sus”:

Video Ion Besoiu impreuna cu Octavian Cotescu in “Tristetea vanzatorului de sticle goale”:

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0