14 curiozitati pe care nu le stiai despre petrol

3.8
(27)

ploiesti rafinarii
Rafinarii Ploiesti ; foto greenly.ro
1. Primii care au cunoscut si folosit petrolul, cu mii de ani in urma, au fost chinezii. Ei au reusit sa sape, folosind o tehnica rudimentara, la adancimi de 500 si chiar 900 de metri.

2. La Surahani, in peninsula Apcheron (Caucaz), se gasea vestitul “templu al focului”. Focurile de aici, divinizate de localnici si pelerini se datorau aprinderii emanatiilor de gaze din titei.

3. Focuri, provocate de aprinderea unor asemenea emanatii, au fost si in tara noastra , la Vladoaia, pe Valea Mileavului si la Lopatari – Buzau, ultimele cunoscute inca din vremea romanilor, au ars si continua sa arda si in zilele noastre.

4. Cele mai vechi marturii scrise despre petrol le datoram scriitorilor antici, printre care Herodot, Diodor din Sicilia, Strabon, Pliniu cel Batran si Plutarch.

5. Titeiul a fost folosit in antichitate ca mortar, mijloc de combatere a igrasiei, la calafatuirea corabiilor, la conservarea cadavrelor, la iluminat prin torte sau opiate, la asfaltarea soselelor in Persia, la incalzit printr-un sistem de conducte.

6. Titeiul a fost folosit la tratarea a numeroase boli ca: astma, guta, reumatismul, dizenteria, oprirea hemoragiilor, oblojirea ranilor, raia, calmarea durerilor de dinti.

7. Cele mai vechi stiri despre petrolul romanesc, le datoram arheologiei, care, prin sapaturile de la Tomis, Sucidava, Histria, Targusorul vechi si Budureasca – Prahova, au scos la suprafata resturi ceramice cu urme de bitum, incepand inca din secolul II e.n.

8. Uricul, din 4 Octombrie 1440, al domnitorilor moldoveni Stefan si Ilias, este primul document care mentioneaza pacurile de la Lucacesti-Bacau.

9. La inceput titeiul a fost exploatat prin puturi de mana cu crivac si hecne cu cal. Mesteri priceputi in saparea acestora erau taranii mosneni din Pacureti – Prahova.

10. Iluminatul interiorului putului s-a facut folosind un sistem de oglinzi, care captau lumina solara si o reflectau in put si, intr-un stadiu evoluat, cu lampi de miner, ce prezentau avantajul ca se stingeau in momentul infiltrarii gazelor la suprafata, evitand, deci, explozia si, in felul acesta, accidentarea muncitorilor.

11. Pentru ventilatie in put s-au folosit initial manunchiuri de crengi ce erau miscate de la suprafata, apoi foalele de forjare si, mai tarziu, pompe rudimentare.

12. Cele mai adanci puturi “heene”, sapate manual pentru exploatarea titeiului au fost la Breaza (320m) si Popesti – Urlati (340m).
Productia de titei a tarii a fost in anul 1875 de 275 tone, obtinute in 18 localitati din judetele: Prahova, Dambovita, Buzau si Bacau.

13. In seara zilei de 1 Aprilie 1857, 1000 de lampi cu gaz au iluminat strazile orasului Bucuresti, care devenea astfel primul oras din lume iluminat cu un asemenea produs, i-a urmat in anul 1858 Iasul si in 1859 Craiova.

14. Ploiestiul, si-a iluminat strazile cu petrol lampant incepand cu 1 Ianuarie 1860, prin 75 lampi si 250 felinare, “contracciul eclerajului” fiind atribuit lui Marin Mehedinteanu. In anul 1881, numarul lampilor ajungea la 1173 bucati, asezate “in asa zisul centru al orasului si pe bulevarde, pe cand suburbiile cele departate zac in intuneric, dupa cum zac in noroaie.”

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 3.8 / 5. Numărul de voturi: 27