BNR: 150 de ani de la adoptarea legii pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale

0
(0)

Banca Nationala a RomanieiBanca Nationala a Romaniei a anuntat emisiunea numismatică aniversara: 150 de ani de la adoptarea legii pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale.

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 26 aprilie 2017, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și o monedă din alamă, pentru colecționare, cu tema 150 de ani de la adoptarea legii pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale.

Caracteristicile monedelor din set (din aur, din argint și din tombac cuprat) și a monedei din alamă, pentru colecționare, sunt următoarele:

Set 3 monedeMonedă pentru colecționare
Metalaurarginttombac cupratalamă Cu80Zn15Ni5
Valoare nominală100 lei10 lei1 leu50 bani
Titlu900‰999‰
Formărotundărotundărotundărotundă
Diametru21 mm37 mm37 mm23,75 mm
Greutate6,452 g31,103 g23,5 g6,1 g
Grosime la chenar1,9 mm
Calitateproofproofproofproof
Cantzimţatzimţatzimţatinscripționat cu ,,ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte

Aversul monedei din aur redă o compoziție care conține imaginile monedelor emise în 1867, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” și „SISTEMUL MONETAR NATIONAL-150 ANI”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.

Aversul monedei din argint redă o compoziție care conține imaginile monedelor emise în 1867, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” și „SISTEMUL MONETAR NATIONAL-150 ANI”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.

Aversul monedei din aur redă o compoziție care conține imaginile monedelor emise în 1867, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” și „SISTEMUL MONETAR NATIONAL-150 ANI”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2017”.

Aversul monedei din aur redă o compoziție care conține imaginile monedelor emise în 1867, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” și „SISTEMUL MONETAR NATIONAL-150 ANI”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2017”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, din argint, din tombac cuprat și din alamă) prezintă portretul lui Carol I, inscripțiile în arc de cerc ,,CAROL I” și ,,1867” – anul adoptării legii de înființare a sistemului monetar național. Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul este de:

  • 150 seturi de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat);
  • 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Preţurile de vânzare sunt:

  • 2.015,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare;
  • 9,50 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat și monedele din alamă, de 50 bani, pentru colecționare, cu tema 150 de ani de la adoptarea legii pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă, pentru colecționare, cu tema 150 de ani de la adoptarea legii pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0