Castigatorii Premiului Nobel pentru Medicină 2021

5
(1)

Premiul Nobel Medicina 2021Premiul Nobel pentru Medicină pentru anul 2021 a fost acordat cercetătorilor David Julius şi Ardem Patapoutian pentru “descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere”.

Abilitatea noastră de a simți căldura, frigul și atingerea este esențială pentru supraviețuire și ne sprijină interacțiunea cu lumea din jurul nostru. În viața noastră de zi cu zi, luăm aceste senzații de la sine înțeles, dar cum se inițiază impulsurile nervoase astfel încât temperatura și presiunea să poată fi percepute?

Această întrebare a fost rezolvată de laureații Premiului Nobel din acest an.

David Julius a folosit capsaicina, un compus înțepător din ardei iute care induce o senzație de arsură, pentru a identifica un senzor în terminațiile nervoase ale pielii la care răspunde
căldura.

Ardem Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund la stimulii mecanici din piele și organele interne.

Aceste descoperi au declansat activități intense de cercetare care au dus la o creștere rapidă in înțelegerea modului în care sistemul nostru nervos simte căldura, frigul și stimulii mecanici.
Laureații au identificat verigi lipsă critice în înțelegerea noastră, a interacțiunii complexe între simțurile noastre și mediul înconjurător.

Mai multe detalii in comunicatul Nobelprize.org

Vezi si Premiul Nobel pentru Medicina 2019

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 5 / 5. Numărul de voturi: 1