175 de ani de la nașterea lui Petru Poni

0
(0)

Petru Poni
Petru Poni; foto eualegromania.ro
Petru Poni este unul dintre pionierii scolii romanesti de chimie. Nascut in 4 ianuarie 1841 in satul Sacaresti, comuna Cucuteni din judetul Iasi, Petru Poni a fost un prestigios chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic.

A fost profesor la Universitatea din Iași și membru titular al Academiei Române stingandu-se din viata in acest oras la 2 aprilie 1925.

Cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Petru Poni Banca Nationala a Romaniei a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Valoare nominală: 10 lei
Metal: argint
Titlu: 999‰
Formă: rotundă
Diametru: 37 mm
Greutate: 31,103 g
Calitate: proof
Cant: zimţat

Aversul monedei prezintă o imagine de epocă a Universității din Iași, unde Petru Poni a fost profesor, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 Lei“, stema României și anul de emisiune „2016“.

Reversul monedei redă portretul lui Petru Poni și o compoziție care ilustrează activitatea didactică și științifică a acestuia; inscripţia „PETRU PONI“ și anii între care a trăit „1841“, „1925“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 200 monede.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 330,00 lei.

Monedele din argint dedicate împlinirii a 175 de ani de la nașterea lui Petru Poni au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0