Umbrela … Stiati ca …

0
(0)

UmbrelaCuvântul “umbrelă” provine din latinescul “umbros”, care înseamnă “umbră”.

Răspândirea umbrelelor în zilele moderne a început în Europa, la mijlocul secolului XVIII. Până atunci umbrelele erau văzute ca un accesoriu de modă pentru femei.

Primul bărbat care a purtat în public o umbrelă a fost britanicul Jonas Hanway. Influenţa sa a adus într-un final umbrela în rândul populaţiei din Anglia şi în curând în toată lumea.

Umbrelele pe care le folosim astăzi sunt împachetate cu Teflon, ceea ce face ca acoperământul să fie impermeabil.

Umbrelele pot fi folosite ca armă ofensivă sau defensivă. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este primul care a început să folosească umbrele cu fibră Kevlar, ca parte din măsurile sale de securitate.

Agenţiile de securitate sunt cunoscute pentru faptul că modifică umbrelele pentru scopuri secrete. De exemplu, preşedintele bulgar Georgi Markov a fost asasinat în 1978 de un agent KGB care ascunsese otravă în interiorul umbrelei modificate.

Multe religii au adoptat umbrelele şi parasolurile ca parte din ceremoniile şi procesiunile lor.

Umbrela canelată cu oţel a fost inventată în 1852 de către Samuel Fox.

Prima umbrelă pliantă a apărut în 1969, fiind inventată de Bradford Philips.

Există un muzeu al huselor de umbrele pe o insulă de pe coasta Maine, în nord-estul Statelor Unite.

Majoritatea umbrelelor sunt produse în China. Cele mai multe dintre ele se fac în oraşul Songxia, cu 110.000 de locuitori. Localitatea produce 350 de milioane de umbrele pe an, iar fiecare muncitor trebuie să coasă 40 de umbrele pe oră.

Prima explozie în inovarea umbrelelor a avut loc la începutul secolului XIX. Potrivit unui istoric al umbrelei, Louis Octave Uzanne, “doar din 1808 în 1851, putem identifica 103 modele de invenţii şi îmbunătăţiri legate de umbrele şi ochelaride soare”. Printre aceste îmbunătăţiri se numără şi umbrela-telescop şi umbrela care conţinea un stilou. Totuşi, invenţia care avea să domine tehnologia umbrelelor a fost metoda de a produce umbrela care se deschidea singură printr-un “mecanism plasat în mâner”.

Deşi umbrelele şi parasolurile au o istorie de mii de ani, umbrela care se pliază a fost creată abia în 1928.

Umbrelele în miniatură folosite ca decor pentru băuturi datează din prima jumătate a secolului XX.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0