Ziua Veteranilor din teatrele de operații

0
(0)
Ziua Veteranilor
foto Fortele terestre Romane

Pe 11 noiembrie este sarbatorita Ziua Veteranilor din teatrele de operații.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Această zi a fost aleasă cu prilejul a mai multor semnificaţii pentru Armata României, una din ele este faptul că pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

O altă semnificaţie reprezintă Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania care a intrat în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Cu acest prilej astazi, 11 noiembrie 2016, pe pagina oficiala de Facebook a Forţelor Terestre Române, sunt anuntate manifestarile speciale.

Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate vineri, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase.

În Capitală, de la ora 10.30, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, vor fi depuse coroane de flori, va fi oficiat un serviciu religios și va fi păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor care și-au dat viața pentru țară.

În foaierul Palatului Copiilor vor fi prezentate fotografii, steaguri de identificare ale unităților participante la misiuni în teatrele de operații, decorații ale unor veterani și volumele de versuri scrise de sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru, căzut la datorie în Irak în anul 2007.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0