130 de ani de la naşterea lui Mateiu I. Caragiale

0
(0)
Mateiu Caragiale
foto: frecventa. falezedepiatra.net

Banca Nationala a Romaniei a realizat o emisiune numismatică dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui Mateiu I. Caragiale.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 2 noiembrie 2015, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui Mateiu I. Caragiale.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat

Aversul monedei prezintă o compoziţie grafică inspirată din romanul lui Mateiu I. Caragiale, Craii de Curtea-Veche, anul de emisiune „2015”, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „10 lei” şi stema României.

Reversul monedei redă portretul şi semnătura lui Mateiu I. Caragiale, o ilustraţie realizată de acesta pentru capitolul Asfinţitul Crailor din romanul său, Craii de Curtea-Veche, şi anii între care a trăit scriitorul „1885”, „1936”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 310,00 lei.

Monedele din argint dedicate împlinirii a 130 de ani de la naşterea lui Mateiu I. Caragiale au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Mai multe aspecte interesante din viata scriitorului gasiti aici, iar elemente de biografie gasiti aici.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0