Biologia moderna despre aparitia vietii pe Terra

0
(0)

Terra
Terra; foto www.libertatea.ro
Pentru inlaturarea misterului existent privind originea vietii, Biologia moderna scoate in evidenta etapele parcurse de acest urias proces de formare a omului, a vietii, a tot ceea ce este viu.

Astfel, urmare a multor cercetari, s-a elaborat o teorie stiintifica potrivit careia viata n-a existat intotdeauna pe pamant, ci a aparut atunci cand s-au creat conditii favorabile – biochimisti A.J. Oparin si J. B. Haldane.

Ulterior acesta teorie s-a completat cu rezultatele obtinute in domeniul geneticii.

Existenta materiei vii pe pamant este legata de prezenta a doua grupe mari de substante: proteinele si acizii nucleici.

Cum au luat nastere aceste substante:

1. In prima etapa

Cu miliarde de ani in urma, atmosfera Pamantului era bogata in hidrogen, metan , amoniac, apa si saraca in bioxid de carbon si oxigen liber. Sub influenta radiatiilor solare, a descarcarilor electrice, a variatiilor de temperatura s-au sintetizat o seama de substante organice ca: aminoacizii, bazele azotate, acizii organici, acizii grasi, zaharuri, respective, in apele Oceanului Primitiv si a apelor interioare, o adevarata supa organica.

2. Etapa a II-a

Atmosfera se imbogatea in oxigen care se transforma in ozon, care absorbea radiatiile ultraviolete, cele mai importante surse de energie devenind lumina vizibila si caldura. Legaturile peptidice dintre aminoacizi si proteine simple (protenoizi) duc la substante organice ca: nucleotide, polifosfati, porfirine, pigmenti.

3. Etapa a III-a – sinteza proteinelor propriu-zise si a polinucleotidelor, mai intai neenzimatic si apoi catalizate de enzime.

Din interactiunea acizilor nucleici cu proteine s-au format complexe mai stabile, informatia genetica din acizii nucleici este translata in proteine – aparand in timp primul organism viu – care in esenta este un sistem de proteine a carui mentinere si continuitate depinde de informatia genetica din acizii nucleici.

In sprijinul acestor teorii s-au facut experimente astfel: Stanley Miller a supus amestecul gazos format din amoniac, metan, hidrogen si vapori de apa, substante care se presupune ca existau in atmosfera primara a Pamantului, unor descarcari electrice de 60000 volti, echivalente cu cele din timpul furtunilor. Dupa 8 zile s-a constatat aparitia diferitelor substante organice – aminoacizi, care intra in alcatuirea proteinelor si enzimelor. Prin polimerizarea aminoacizilor pot lua nastere pe cale abiogena, diferite proteine, care au rol esential in cadrul materiei vii.

In al doilea rand, in meteoritul Murchison, cazut in Australia in 1969, s-au identificat 18 aminoacizi diferiti, din care 6 se gasesc in proteinele normale. Originea lor s-a dovedit a fi extraterestra.

De asemenea, in spatiul cosmic au fost identificate 27 tipuri de molecule cu importanta biologica, cum sunt: apa, amoniacul, hidrogenul sulfurat, oxidul de carbon, cianul, metanolul, acidul formic.

Ca rezultat putem afirma ca Viata a aparut pornind de la substante organice simple, amintite mai sus, sintetizate pe cale biogena.

O caracteristica importanta a organismelor vii este existenta unui program genetic alcatuit din gene in care este codificata biochimic informatia necesara realizarii structurilor si functiilor lor.

Unitatea materiala a vietii consta in primul rand in existenta unor programe genetice inregistrate in moleculele de acizi nucleici, adevarati purtatori ai informatiei vietii.

Domnica Ioana

Enciclopedica.net

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0