Care este cea mai noua specie in flora Romaniei

0
(0)

Orobanche pubescens
Orobanche pubescens; foto http://www.sor.ro/
Societatea Ornitologică Română a anuntat descoperirea, in Rezervația Naturală Pădurea Dumbrăveni din județul Constanța, unei noi specii in flora Romaniei. Planta se numeste Orobanche pubescens. Ea nu are o denumire populară în limba română, dar aparține genului de plante numite lupoaie sau verigel.

„Planta trăieşte în Bulgaria în habitate asemănătoare celor din sudul Dobrogei, deci este natural să apară și în Dobrogea, nu este introdusă și nu este o specie invazivă. Este probabil ca ea să fi existat dinainte, dar speciile din familia Orobanchaceae sunt ușor de confundat, de aceea probabil că a fost omisă. Este probabil ca, pe viitor, să mai fie găsite și alte specii din aceeași familie”, a declarat biologul Mátis Attila de la Societatea Ornitologică Română.

Aceste plante nu au clorofilă, sunt holoparazite – paraziți totali (spre deosebire de vâsc, care este un semiparazit, dat fiind că el preia doar apă și minerale de la copacii pe care se ataşează). Planta descoperită de Mátis Attila fură nutrienții de la specia gazdă prin organe speciale numite haustori – rădăcini adaptate să penetreze rădăcina gazdei și să transporte nutrienți și apă la lupoaie. Semințele ei sunt foarte mici și germinează numai în apropiere de rădăcina plantei gazdă. Specia descoperită de biologul de la SOR era atașată pe o altă plantă numită rușinătoare (Caucalis platycarpos).

Flora României cuprinde un număr impresionant de taxoni, peste 3.300 de specii şi peste 500 de subspecii.

Mai multe detalii despre Societatea Ornitologică Română gasiti aici

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0