Category Archives: Plante

Aerel dobrogean ( Ferula mikraskythiana ) – o noua planta descoperita in Romania

Aerel dobrogean
Aerel dobrogean – Ferula mikraskythiana ; foto sor.ro

• Biologii au descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă, într-un proiect al Societății Ornitologice Române.
• Nu este doar o specie nouă pentru România, ci este o specie nouă pentru știință.
• Trei ani de zile au durat analizele care să confirme descoperirea biologilor români.
• Biologii care au găsit planta au și avut onoarea de a-i da denumirea științifică.

Flora mondială are acum o nouă specie de plantă, descoperită de biologi, în Dobrogea. Totul s-a petrecut în luna mai a anului 2014, dar – de atunci – planta a fost analizată, inclusiv la nivel genetic, pentru a se demonstra că este unică în lume.

Cel care a descoperit planta este biologul Mátis Attila, nimeni altul decât același botanist care a mai reușit să descopere o specie nouă pentru flora României, Orobache pubescens, dar și să redescopere după 100 de ani specia simbol a Munților Rodnei, Saussurea porcii.

„Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana. Denumirea aleasă de noi pentru specie se datorează faptului că, din câte cunoaștem la momentul actual, este o specie endemică Dobrogei, cu areal foarte restrâns (singura populație de 172 de indivizi este localizată în Rezervația Pădurea Dumbrăveni), iar de aici vine și epitetul specific mikraskythiana – care se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia (Μικρὰ Σκυθία), în română Sciția Mică. În contrast, specia rusească înrudită cu ea crește în regiunea cunoscută cândva ca și Sciția Mare (stepa ponto-caspică din Rusia, Ucraina și Kazahstan)”, a declarat biologul Mátis Attila.

Pentru denumirea populară, propunerea biologilor este: aerel dobrogean.

Toate detaliile oferite de Societatea Ornitologica Romana aici.

Save

Save