Category Archives: Tari

Maki Kaji, părintele jocului sudoku, a murit

Maki Kaji - parintele SUDOKU
foto: 24heures.ch

Japonezul Maki Kaji, cel care a popularizat jocul sudoku botezându-l în anii 1980 cu numele cunoscut astăzi, a murit la vârsta de 69 de ani, anunta REUTERS.

Conceptul original al jocului – pătratul latin – a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler.

Versiunea  modernă in care grila de joc este împărţită în nouă pătrate cu câte nouă căsuţe, a fost descoperită la începutul anilor 1980 într-un magazin american de Maki Kaji, care l-a importat apoi în Japonia.Maki Kaji a dat numele japonez al jocului, sudoku, o contracţie a sintagmei ”cifrele trebuie să fie singure” şi ale cărei două caractere s-ar putea traduce prin ”numere solitare”.

Jocul s-a răspândit în întreaga lume după ce Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat de jocuri de concentrare, a decis în 1997, după ce a descoperit sudoku în Japonia, să scrie un program informatic care să genereze grile sudoku.

REGULA PRINCIPALA SUDOKU: Jucătorul de sudoku trebuie să completeze o grilă de 9 pe 9 (81 de căsuţe) cu cifre de la 1 la 9 astfel încât niciunul să nu apară de două ori pe aceeaşi linie, coloană sau în acelaşi pătrat.

VIDEO: Ce este sudoku

GHID VIDEO SUDOKU – pentru incepatori:
https://www.youtube.com/watch?v=cqNig-XbWvU

Cel mai vârstnic bărbat din lume

Emilio Flores Marquez cel mai varstnic barbatCel mai vârstnic bărbat din lume este Emilio Flores Marquez, un portorican în vârstă de 112 ani și 326 de zile, a anunțat Academia Recordurilor Guiness.

Născut pe 8 august 1908 pe această insulă din Caraibe, cunoscut sub apelativul ”Don Millo” pentru cei apropiați, este cel de-al doilea născut într-o familie cu 11 copii

Cel mai vârstnic bărbat recunoscut anterior a fost românul Dumitru Comănescu, care a deținut titlul timp de o lună înainte de decesul survenit pe 27 iunie 2020, la vârsta de 111 ani și 219 zile.

Recordul de longevitate umană recunoscut oficial este deținut de franțuzoaica Jeanne Louise Calment, care a trăit 122 de ani și 164 de zile și a decedat în 1997.

Italia a castigat concursul de muzică EUROVISION 2021

Maneskin a castigat Eurovizion 2021Trupa italiană Maneskin a fost declarată câştigătoarea ediției 2021 a concursului de muzică Eurovision, desfăşurat în Olanda şi a cărui finală a fost transmisă în direct la televiziune începand cu seara de sâmbătă, 22 mai 2021.

Grupul alcătuit din patru membri, trei băieţi şi o fată, a impresionat cu o piesă rock foarte antrenantă, în stil „garage rock”, intitulată „Zitti e buoni”.

Andrea Meza din Mexic este Miss Univers 2021

Andrea Meza Miss Universe 2021
foto: www.etonline.com
Andrea Meza, reprezentanta Mexicului în vârstă de 26 de ani, a fost încoronată Miss Univers 2021 duminică seară, 16 mai 2021, cu prilejul unei gale desfăşurate la Seminole Hard Rock Hotel & Casino din Hollywood, un oraş din statul american Florida. Imbrăcată cu o rochie de seară strălucitoare de culoare roşie, Andrea Meza le-a devansat pe finalistele din Brazilia şi Peru.

Câştigătoarea din acest an a întrecut peste 70 de concurente, obţinând cel de-al 69-lea titlu Miss Univers. Ea îi succede lui Zozibini Tunzi, din Africa de Sud, încoronată Miss Univers 2019.

Cel mai mare iconostas din lume la Catedrala Mântuirii Neamului

cel mai mare iconostas din lume
foto: https://www.worldrecordacademy.org/

Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records) a desemnat catedrala Mântuirii Neamului ca avand cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 m și o înălțime de 17,1 m.

Catapeteasma Catedralei Naționale a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu în decursul anului 2018. Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin și așezate pe 4 registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia. Peste 400

Catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părți, însumând un total de 800 de metri pătrați de pictură în mozaic. Academia menționează că după ce catedrala va fi pictată integral (tot în tehnica mozaic) va deține cea mai mare colecție interioară de picturi în mozaic.

De asemenea, pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România, cel puțin, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei.

Catedrala, înaltă de 120 de metri, va fi dotată cu 8 lifturi. Clopotele catedralei au o greutate totală de 33 de tone și se află la o înălțime de 60 de metri. Catedrala Națională are 28 de uși de bronz cu reprezentări iconografice. Acestea vor fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă. De asemenea, Catedrala are un total de 392 de ferestre.

detalii aici (in engleza).