Category Archives: Tehnologie

NASA: Artemis 1 a decolat spre Luna

Racheta Artemis 1 pleaca spre LUNADupă două încercări eşuate în această vară, NASA a reusit sa lanseze noua sa mega-rachetă către Lună pentru misiunea Artemis 1.

Racheta se deplasează cu mai mult de 5.000 de mile pe oră. Scopul principal al noii misiuni este să verifice dacă capsula Orion, aflată în vârful rachetei, este sigură pentru a transporta un echipaj în viitor.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

Numele Artemis a fost ales după o figură feminină, sora geamănă a zeului grec Apollo – ca răspuns la programul Apollo care a trimis pe suprafaţa lunară doar bărbaţi, între 1969 şi 1972.

După această primă misiune, Aremis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

Premiul Nobel pentru Medicină pe 2022

Svante Pääbo Premiul Nobel medicina 2022
foto: Nobelprize.org

Geneticianul suedez Svante Pääbo a câştigat premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2022 „pentru descoperirile sale referitoare la genomurile hominizilor dispăruţi şi la evoluţia rasei umane”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: secvenţierea genomului lui Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor de astăzi. El a făcut şi descoperirea senzaţională a unui hominidae necunoscut anterior, Denisova. Foarte important, Pääbo a mai descoperit că transferul de gene a avut loc de la aceşti hominizi acum dispăruţi la Homo sapiens, în urma migraţiei din Africa cu aproximativ 70.000 de ani în urmă. Acest flux străvechi de gene către oamenii de astăzi are relevanţă fiziologică astăzi, de exemplu, afectând modul în care sistemul nostru imunitar reacţionează la infecţii.

Vezi si Premiul Nobel pentru Medicina in 2021

Care a fost primul telefon mobil din lume

telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X
Martin Cooper si telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X ; foto Radio Romania

La 21 septembrie 1983, telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X, în greutate de 800 de grame și o înălțime de 33 cm, a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA, devenind atfel primul telefon mobil din lume.

Martin Cooper este omul care a revoluționat istoria telecomunicațiilor; acesta a demonstrat că telefonul celular creat de el și echipa sa de la Motorola este funcțional, realizând și prima convorbire cu un astfel de aparat.

Cooper și echipa sa au reușit să facă un telefon care să poate fi vândut și folosit de publicul larg. A fost nevoie să se creeze o rețea de telefonie mobilă și să se obțină diverse licențe și avize pentru ca telefonul să fie funcțional.

Astfel, pe 21 septembrie 1983, Motorola a intrat în istorie ca fiind firma care a lansat primul celular portabil, Motorola DynaTAC 8000X. Pretul de lansare a fost 3.995 de dolari.

Cea mai veche cale ferată montană din Sud – Estul Europei

Cea mai veche cale ferată montană din Sud - Estul EuropeiCea mai veche cale ferată montană din Sud – Estul Europei, pe ruta Oravița – Anina, are 14 tuneluri, 10 viaducte, tăieturi în munte pe o lungime de 21 de kilometri, deci peste două treimi din întregul traseu.

Calea ferată Oravița – Anina a fost inaugurată la 15 decembrie 1863, fiind prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Atunci a fost dată în folosinţă pentru transportul minereului. Pentru circulaţia de călători, linia Oraviţa – Anina se deschide la 4 aprilie 1869.

Datorită asemănărilor tehnice cu Semmeringbahn din Austria (inaugurată în 1854), linia ferată Oraviţa – Anina a fost numită şi Semeringul Bănățean, potrivit travelguideromania.com.

Linia ferată Oraviţa – Anina are o lungime de 33,4 km. Pe această distanţă sunt nu mai puţin de 14 tuneluri şi 10 viaducte. Lungimea totală a tunelurilor este de 2.084 m iar a viaductelor de 843 m.

Din cei 33 km, 21 km sunt tăieturi şi străpungeri în deal, toate acestea făcându-se într-o perioadă în care nu exista încă dinamita. Toate lucrările s-au făcut manual, cu târnăcopul şi dalta.

Biletul pentru o călătorie pe ruta Oravița – Anina care durează două ore costă mai puțin de 30 de lei, potrivit datelor CFR Călători.
Pe ruta Oravița – Anina și retur circulă o pereche de trenuri iar rezervarea locului este obligatorie!

– Regio 9695 pe relația Oravița – Anina, cu plecare din Oravița la ora 11:15 și sosire în Anina 13:15

– Regio R 9694 pe relația Anina – Oravița, cu plecare din Anina la ora 14:40 și sosire în Oravița 16:40

Prima imagine științifică obținută de telescopul spațial James Webb

Imaginea reprezintă un grup de galaxii denumit SMACS 0723
Sursa Foto: NASA

NASA a prezentat luni 12 iulie 2022, în cadrul unui briefing cu președintele SUA, Joe Biden, prima imagine științifică obținută de telescopul James Webb care se află la 1,6 milioane km de Terra. Imaginea reprezintă un grup de galaxii denumit SMACS 0723 care se află la câteva miliarde de ani lumină de noi.

SMACS 0723 este un grup masiv de galaxii (cluster of galaxies) care, prin distorsiunea luminii obiectelor din spatele lor permite obținerea unor imagini ale galaxiilor și mai îndepărtate. Fenomenul se numește gravitational lensing (lentilă gravitațională).

Despre telescopul James Webb