Category Archives: Tehnologie

Premiul Nobel pentru Chimie 2021

Premiul Nobel Chimie 2021Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021 a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David McMillan (SUA) pentru “dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea moleculelor”.

Benjamin List este afiliat Max-Planck-Institut für Kohlenforschung (Germania), iar David W.C. MacMillan, Universităţii Princeton (SUA).

Multe domenii de cercetare și industrii sunt dependente de capacitatea chimistilor de a construi molecule care pot forma materiale elastice și durabile, stochează energia în baterii sau
inhibă progresia bolilor. Această muncă necesită catalizatori, care sunt substanțe care controlează și accelerează reacții chimice, fără a deveni parte finala a produsului. De exemplu, catalizatorii din automobile transformă substanțele toxice din gazele de eșapament in molecule inofensive. Corpurile noatre conțin, de asemenea, mii de catalizatori sub formă de
enzime, care ajuta moleculele necesare vieții.

Crearea moleculelor este o artă dificilă, a transmis Academia Suedeză de Ştiinţe. Benjamin List şi David MacMillan sunt laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie pe 2021 pentru că au dezvoltat o nouă unealtă precisă pentru construirea moleculară – organo-cataliza. „Aceasta a avut un impact important în cercetarea farmaceutică şi a contribuit la o chimie mai verde”.

Mai multe detalii in comunicatul oficial al NobelPrizes.org.

Premiul Nobel pentru Fizică 2021

Premiul Nobel pentru fizica 2021Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Fizică din 2021 lui Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi „pentru contribuții inovatoare la înțelegerea sistemelor fizice complexe”.

Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann au primit împreună jumătate din suma acordată pentru Premiul Nobel pentru Fizică „pentru modelarea fizică a climatului Pământului, cuantificând variabilitatea și predicând în mod fiabil încălzirea globală”.

Giorgio Parisi a primit premiul „pentru descoperirea interacțiunii tulburărilor și fluctuațiilor din sistemele fizice de la scările atomice la cele planetare”.

Mai multe detalii gasiti in comunicatul oficial NobelPrize.org

Primii astronauţi amatori au ajuns pe orbita terestra

Echipajul, botezat Inspiration 4 şi alcătuit dintr-un miliardar şi trei „cetăţeni obişnuiţi”, a decolat joi, 16 septembrie 2021, de la Kennedy Space Center din Florida într-o capsulă Dragon ataşată unei rachete SpaceX. Primii astronauti amatori fac parte dintr-o misiune privata si vor zbura timp de 3 zile la o altitudine ţintă de 575 kilometri.

Zborul constituie un pas important pentru turismul spaţial fiind primul in care sunt implicati numai astronauti amatori.

iPhone 13 lansat de Apple

iPhone 13 lansat de AppleApple a lansat noua generație de smartphone – iPhone 13. Noile iPhone-uri vin cu procesorul A15, autonomie a bateriei cu până la 2,5 ore mai mare și culori noi.

Modelul cel mai mare, iPhone 13 Pro Max, are ecran de 6,7 inci.

Compania promite camere foto mai bune și baterii cu autonomie îmbunătățită, iar la capitolul 5G anunță că noile iPhone-uri vor putea fi utilizate în 60 de țări, cu 200 de operatori telecom.

Prețurile pornesc de la 800 de euro pentru iPhone 13 mini și trec de 1.800 de euro pentru versiunea iPhone 13 Pro cu peste 1 TB.

Primii clienți își vor primi telefoanele pe 24 septembrie.

Roverul chinez Zhurong a ajuns pe Marte

Roverul Zhurong
foto: space.com
China a reușit să pună sâmbătă, 15 mai 2021, pe Marte sonda sa de aterizare pe care se află roverul cu șase roți Zhurong. Roverul Zhurong, numit după un zeu al focului din mitologia chineză, cântărește 240 kg, fiind ceva mai greu decât roverele Spirit și Opportunity trimise de NASA în 2004 pe Planeta Roșie. Zhurong are 1,85 metri înălțime.

Roverul chinez a amartizat în zona Utopia Planitia care este un crater de impact ce are 3.300 km în diametru.