Category Archives: Istorie

Castigatorii premiilor Oscar din 2024

Premiile OscarÎntr-o seară strălucitoare dedicată celei mai înalte excelențe cinematografice, gala premiilor Oscar din 2024 a fost dominată de două filme remarcabile: “Oppenheimer” și “Poor Things”.

Filmul “Oppenheimer”, produs de Universal Pictures, a fost fără îndoială vedeta serii, adjudecându-și nu mai puțin de șapte premii Oscar, inclusiv cel pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor. Acest film captivant a captivat publicul și criticii deopotrivă, demonstrând încă o dată calitatea și creativitatea din industria cinematografică.

În același timp, “Poor Things”, distribuit de divizia Searchlight a Disney, a strălucit și ea, câștigând patru premii Oscar, inclusiv recunoașterea pentru cel mai bun scenariu adaptat. Această comedie inteligentă și emoționantă a adus un suflu proaspăt în lumea filmului și a fost primită cu entuziasm de către public.

Alte producții notabile care au fost onorate în cadrul galei includ „The Holdovers” de la Focus Features și „The Wonderful Story of Henry Sugar” de la Netflix, ambele fiind recompensate pentru contribuțiile lor remarcabile la arta cinematografică.

În final, gala premiilor Oscar din 2024 a fost o sărbătoare a talentului și creativității, aducând în prim-plan cele mai bune producții cinematografice ale anului și recunoscând contribuțiile excepționale ale artiștilor din întreaga lume.

Lista completa cu castigatorii premiilor Oscar 2024:

Cel mai bun film: „Oppenheimer”

Cel mai bun regizor: Christopher Nolan pentru „Oppenheimer”

Cel mai bun actor: Cillian Murphy pentru „Oppenheimer”

Cea mai bună actriţă: Emma Stone pentru „Poor Things”

Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Downey Jr. pentru „Oppenheimer”.

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Da’Vine Joy Randolph, pentru „The Holdovers”.

Cel mai bun lungmetraj internaţional: „The Zone of Interest”

Cel mai bun cântec original: Billie Eilish, Finneas O’Connell pentru „What Was I Made For?” din „Barbie”

Cel mai bun documentar – 20 Days in Mariupol (r. Mstyslav Chernov)

Cea mai bună imagine – Oppenheimer

Cea mai bună partitură originală – Oppenheimer

Cel mai bun scenariu adaptat – American Fiction

Cel mai bun scenariu original – Anatomy of a Fall

Cel mai bun film de animaţie – Băiatul şi Heron

Cea mai bună cinematografie – Oppenheimer

Cel mai bun sunet – The Zone of Interest

Cele mai bune efecte vizuale – Godzilla Minus One

Cel mai bun design de costume – Poor Things

Cel mai bun machiaj şi coafură – Poor Things

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie – Războiul s-a terminat! Inspirat de muzica lui John & Yoko

Cel mai bun scurtmetraj documentar – The Last Repair Shop

Cel mai bun scurtmetraj live action – Minunata poveste a lui Henry Sugar

Krystyna Pyszková este Miss World 2024

Krystyna Pyszková Miss World 2024În lumina strălucitoare a Mumbai-ului, India, Krystyna Pyszková din Republica Cehă a fost încoronată drept Miss World 2024, într-un spectacol grandios ce a adunat cele mai strălucitoare personalități ale frumuseții de pe glob. Competiția a fost una îndelung disputată, iar Pyszková a reușit să iasă învingătoare în fața a 111 concurente din toate colțurile lumii.

În cadrul acestui prestigios concurs, abilitățile și talentele fiecărei concurente au fost supuse unei serii de probe riguroase, ce au inclus fitness, frumusețe, talent și public speaking. Pyszková a strălucit în toate aceste domenii, iar prezența ei fermă și elegantă a captivat inimile juraților și ale publicului deopotrivă.

Momentul cel mai tensionat al competiției a fost atunci când cele mai bune 12 concurente au fost anunțate, iar ulterior topul a fost redus la primele opt. În această etapă, concurentele au fost supuse unei runde clasice de întrebări și răspunsuri, unde au abordat subiecte de actualitate discutate la summitul G20.

Cu grație și inteligență, Krystyna Pyszková a impresionat juriul și publicul atunci când a vorbit despre eliminarea stigmatului legat de menstruație și despre importanța de a transforma acest subiect într-unul deschis și neîngrădit. Mesajul ei puternic și profund a subliniat frumusețea și puterea feminină într-o lume în continuă schimbare.

În finala impresionantă a concursului, Krystyna Pyszková și-a prezentat platforma filantropică în fața unui trio de moguli de afaceri din “Shark Tank India”, împreună cu alte trei finaliste remarcabile din Liban, Trinidad și Tobago și Botswana.

Victoria lui Pyszková este nu doar o realizare personală remarcabilă, ci și un moment de mândrie pentru Republica Cehă și pentru întreaga regiune europeană. Ea este acum un simbol al frumuseții, inteligenței și angajamentului pentru cauzele umanitare în întreaga lume.

Prin această victorie, Krystyna Pyszková intră în galeria selectă a câștigătoarelor de la Miss World, un concurs cu o istorie prestigioasă ce datează din 1951. Ea urmează în pași de onoare ale unor personalități remarcabile precum Aishwarya Rai Bachchan și Priyanka Chopra Jonas, ambele din India.

Miss World 2024 reprezintă un moment de glorie și inspirație pentru toți cei care aspiră la frumusețe, grație și realizare personală. Krystyna Pyszková va continua să lumineze lumea cu prezența ei remarcabilă și angajamentul pentru cauzele umanitare, inspirând generații întregi în căutarea frumuseții autentice și a inimii generoase.

Gala Premiilor Cesar 2024: Triumphul filmului “Anatomie d’une chute” și momentele memorabile

Premii CesarLungmetrajul “Anatomie d’une chute”, regizat de Justine Triet, a fost marele câştigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2024, organizată vineri seară în sala Olympia din Paris. Această peliculă s-a impus la şase categorii de premii, inclusiv la categoria principală, “cel mai bun film”.

Filmul “Anatomie d’une chute” era unul dintre marii favoriţi ai galei, primind 11 nominalizări în luna ianuarie. Triumful său a inclus premii pentru “cea mai bună regie” (Justine Triet fiind cea de-a doua femeie din istoria galei care câştigă acest premiu), “cea mai bună actriţă în rol principal” (Sandra Hüller), “cel mai bun actor în rol secundar” (Swann Arlaud), “cel mai bun scenariu original” şi “cel mai bun montaj”.

Anatomie d’une chute” este un film distins cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2023 și prezintă povestea unei scriitoare anchetată și judecată după moartea misterioasă a soțului ei. Pelicula a fost apreciată și la premiile Oscar din acest an, primind cinci nominalizări.

Un alt câştigător important al serii a fost filmul “Le Regne animal”, regizat de Thomas Cailley, care a obținut premii la cinci categorii importante. Acest lungmetraj, ce explorează teme complexe precum distopiile SF și dramele familiale, a primit 12 nominalizări și a fost apreciat pentru abordarea sa ambițioasă și inovatoare.

Momentele emoționante ale galei includ discursul actriței Judith Godreche, care a denunțat violența sexistă și sexuală din industria cinematografică franceză, și omagiul adus regizorului Christopher Nolan, recompensat cu un premiu Cesar onorific. Deși a concurat cu “Oppenheimer”, Christopher Nolan a fost învins în categoria “cel mai bun film străin” de pelicula canadiană “The Nature of Love”.

Cea de-a 49-a ediție a galei Premiilor Cesar a fost o seară plină de emoții și recunoaștere a excelenței în cinematografie, sub președinția actriței, regizoarei și scenaristei Valerie Lemercier.

Lista completă a premiilor Cesar 2024

Cel mai bun film – “Anatomie d’une chute”

Cea mai bună actriţă în rol principal – Sandra Hüller (“Anatomie d’une chute”)

Cel mai bun actor în rol principal – Arieh Worthalter (“Le proces Goldman”)

Cea mai bună regie – Justine Triet (“Anatomie d’une chute”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Adele Exarchopoulos (“Je verrai toujours vos visages”)

Cel mai bun actor în rol secundar – Swann Arlaud (“Anatomie d’une chute”)

Cea mai bună speranţă masculină – Raphaël Quenard (“Chien de la casse”)

Cea mai bună speranţă feminină – Ella Rumpf (“Le Theoreme de Marguerite”)

Cel mai bun scenariu original – “Anatomie d’une chute”

Cel mai bun scenariu adaptat – “L’Amour et les Forets”

Cea mai bună coloană sonoră – “Le regne animal”

Cel mai bun film de debut – “Chien de la casse”

Cel mai bun film străin – “The Nature Of Love”

Cel mai bun montaj – “Anatomie d’une chute”

Cele mai bune costume – “Le Regne animal”

Cel mai bun sunet – “Le Regne animal”

Cea mai bună imagine – “Le Regne animal”

Cele mai bune decoruri – “Les Trois Mousquetaires”

Cele mai bune efecte vizuale – “Le regne animal”

Cel mai bun lungmetraj documentar – “Les Filles d’Olfa”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie – “Linda veut du poulet”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – “L’attente”

Cel mai bun scurtmetraj documentar – “La Mécanique des fluides”

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie – “Eté 96”

Premiul Cesar onorific – Agnes Jaoui şi Christopher Nolan.

Agnes Jaoui şi Christopher Nolan
foto: variety.com – Agnes Jaoui şi Christopher Nolan

Lista câştigătorilor la Globurile de Aur 2024

Golden Globe Awards“Oppenheimer” a fost desemnat cel mai bun film la Globurile de Aur 2024, decernate, duminică, 7 decembrie, la Los Angeles. Christopher Nolan a fost recunoscut cel mai bun regizor pentru această producţie a Universal Pictures, Cillian Murphy şi Robert Downey Jr., au primit trofeele pentru rolurile de interpretare în lungmetraj. Alţi premiaţi ai serii: Paul Giamatti, Billie Eilish O’Connell şi Finneas O’Connell, Jeremy Allen White, Da’Vine Joy Randolph, Ayo Edebiri, Kieran Cullkin, Ali Wong, Steven Yeun, Matthew Macfadyen şi Ricky Gervais. Serialul HBO “Succession” a cucerit patru premii iar “Poor Things”, o reimaginare feministă a poveştii lui Frankenstein, a fost ales la categoria cel mai bun film musical sau comedie.

Lista câştigătorilor Globurile de Aur 2024

FILM
Cel mai bun film – dramă: “Oppenheimer” (Universal Pictures)
Cel mai bun film – comedie/ musical: “Poor Things” (Searchlight Pictures)
Cea mai bună actriţă într-un film – dramă: Lily Gladstone – “Killers of the Flower Moon”
Cel mai bun actor într-un film – dramă: Cillian Murphy – “Oppenheimer”
Cea mai bună actriţă într-un film – comedie/ musical: Emma Stone – “Poor Things”
Cel mai bun actor într-un film – comedie/ musical: Paul Giamatti – “The Holdovers”
Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un film: Da’Vine Joy Randolph – “The Holdovers”
Cel mai bun actor în rol secundar într-un film: Robert Downey Jr. – “Oppenheimer”
Cel mai bun regizor: Christopher Nolan – “Oppenheimer”
Cel mai bun scenariu: “Anatomy of a Fall” – Justine Triet, Arthur Harari
Cel mai bun film de animaţie: “The Boy and the Heron” (GKids)
Cel mai bun film în limbă străină: “Anatomy of a Fall” (Neon) Franţa
Cea mai bună coloană sonoră: Ludwig Göransson – “Oppenheimer”
Cel mai bun cântec original: “Barbie” – “What Was I Made For?” by Billie Eilish and Finneas

Cel mai bun program de stand-up – Ricky Gervais – “Ricky Gervais: Armageddon”

Realizări cinematografice şi de Box office – “Barbie” (Warner Bros.)

TELEVIZIUNE

Cel mai bun serial – dramă: “Succession” (HBO)
Cel mai bun serial – comedie/ musical: “The Bear” (FX)
Cea mai bună miniserie/ film de televiziune: “Beef”
Cea mai bună actriţă într-o miniserie/ serial de televiziune: Ali Wong – “Beef”
Cel mai bun actor într-o miniserie/ serial de televiziune: Jeremy Allen White – “The Bear”
Cea mai bună actriţă într-un serial TV – dramă: Sarah Snook – “Succession”
Cel mai bun actor într-un serial TV – dramă: Kieran Culkin – “Succession”
Cea mai bună actriţă într-un serial TV musical – comedie: Ayo Edebiri – “The Bear”
Cel mai bun actor într-un serial musical – comedie: Jeremy Allen White – “The Bear”
Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film de televiziune: Elizabeth Debicki – “The Crown”
Cel mai bun actor secundar într-un serial, miniserie sau film de televiziune: Matthew Macfadyen – “Succession”

Lista zile libere legale din 2024

Jocuri de vacantaGuvernul pregătește, conform legii, lista zilelor libere pentru anul 2024. Această decizie trebuie să fie adoptată până pe data de 15 ianuarie a fiecărui an, dar deja s-a și stabilit care vor fi liberele legale.

Lista zile libere legale din 2024:

1 ianuarie – Anul Nou

2 ianuarie – Anul Nou

6 ianuarie – Boboteaza

7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

1 mai – Ziua Muncii

3 mai – Vinerea Mare a Paștelui

5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024

6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024

1 iunie – Ziua Copilului

23 iunie – Rusalii

24 iunie – a doua zi de Rusalii

15 august – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – Sfântul Andrei

1 decembrie – Ziua Națională a României

25 decembrie – prima zi de Crăciun

26 decembrie – a doua zi de Crăciun

Zilele de 16 august și 27 decembrie 2024 vor fi declarate de Guvern drept zile libere nelucrătoare pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, având în vedere că aceste zile cad în câte o zi de vineri și urmează unor sărbători legale, Adormirea Maicii Domnului (15 august) și a doua zi a Crăciunului (26 decembrie).