Category Archives: Istorie

NASA: Artemis 1 a decolat spre Luna

Racheta Artemis 1 pleaca spre LUNADupă două încercări eşuate în această vară, NASA a reusit sa lanseze noua sa mega-rachetă către Lună pentru misiunea Artemis 1.

Racheta se deplasează cu mai mult de 5.000 de mile pe oră. Scopul principal al noii misiuni este să verifice dacă capsula Orion, aflată în vârful rachetei, este sigură pentru a transporta un echipaj în viitor.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

Numele Artemis a fost ales după o figură feminină, sora geamănă a zeului grec Apollo – ca răspuns la programul Apollo care a trimis pe suprafaţa lunară doar bărbaţi, între 1969 şi 1972.

După această primă misiune, Aremis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

Opt miliarde de locuitori pe Pamant

Populatia pe TerraOrganizaţia Naţiunilor Unite (ONU) anunta ca populaţia Pamantului depăşeşte de marţi, 15 noiembrie 2022, opt miliarde de locuitori.

Terra care avea mai puţin de un miliard de locuitori până în anii 1800, a trecut de la şapte la opt miliarde în doar 12 ani.

Un semn al încetinirii demografice este faptul că are nevoie de aproximativ 15 ani pentru a atinge nouă miliarde de locuitori în 2037.

ONU preconizează un ”vârf” de 20,4 miliarde de locuitori în anii 2080 şi o stagnare până la sfârşitul acestui secol.

Vezi statistici si monitoriza online despre populatia Pamantului si economie aici.

Premiul Nobel pentru Economie 2022

Premiul Nobel pentru Economie 2022Premiul Nobel pentru Economie 2022 le-a fost decernat luni lui Ben Bernanke, un fost preşedinte al Băncii centrale americane (Fed), şi compatrioţilor săi Douglas Diamond şi Philip Dybvig, pentru lucrări cu privire la crize financiare şi bănci.

Activitatea celor trei ”ne-a îmbunătăţit în mod semnificativ înţelegerea rolului băncilor în economia noastră, mai ales în timpul crizei financiare, dar şi a modului de reglementare a pieţelor financiare”, anunta Comitetul Noble.

Acesta afirmă de asemenea că cercetările laureaților de anul acesta reduc riscurile ca crizele financiare să se dezvolte în recesiuni pe termen lung care au consecințe severe pentru societate.

Comitetul Nobel amintește că Bernanke, nominalizat pentru șefia Fed de fostul președinte american George W. Bush, a analizat Marea Criză din anii 1930 și că, printre altele, a arătat cum panica care duce la retragerea banilor din conturi este un factor decisiv în adâncirea și prelungirea crizei.

Despre ceilalți doi laureați de anul acesta, Diamond și Dybvig, Comitetul Nobel spune că ei au prezentat o soluție tocmai la problema identificată de Bernanke, arătând importanța asigurărilor depozitelor de către guvern.

Mai multe detalii aici.

Vezi si Premiul Nobel pentru Economie 2021

Premiul Nobel pentru Medicină pe 2022

Svante Pääbo Premiul Nobel medicina 2022
foto: Nobelprize.org

Geneticianul suedez Svante Pääbo a câştigat premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2022 „pentru descoperirile sale referitoare la genomurile hominizilor dispăruţi şi la evoluţia rasei umane”, potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a realizat ceva aparent imposibil: secvenţierea genomului lui Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor de astăzi. El a făcut şi descoperirea senzaţională a unui hominidae necunoscut anterior, Denisova. Foarte important, Pääbo a mai descoperit că transferul de gene a avut loc de la aceşti hominizi acum dispăruţi la Homo sapiens, în urma migraţiei din Africa cu aproximativ 70.000 de ani în urmă. Acest flux străvechi de gene către oamenii de astăzi are relevanţă fiziologică astăzi, de exemplu, afectând modul în care sistemul nostru imunitar reacţionează la infecţii.

Vezi si Premiul Nobel pentru Medicina in 2021

Care a fost primul telefon mobil din lume

telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X
Martin Cooper si telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X ; foto Radio Romania

La 21 septembrie 1983, telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X, în greutate de 800 de grame și o înălțime de 33 cm, a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA, devenind atfel primul telefon mobil din lume.

Martin Cooper este omul care a revoluționat istoria telecomunicațiilor; acesta a demonstrat că telefonul celular creat de el și echipa sa de la Motorola este funcțional, realizând și prima convorbire cu un astfel de aparat.

Cooper și echipa sa au reușit să facă un telefon care să poate fi vândut și folosit de publicul larg. A fost nevoie să se creeze o rețea de telefonie mobilă și să se obțină diverse licențe și avize pentru ca telefonul să fie funcțional.

Astfel, pe 21 septembrie 1983, Motorola a intrat în istorie ca fiind firma care a lansat primul celular portabil, Motorola DynaTAC 8000X. Pretul de lansare a fost 3.995 de dolari.