Category Archives: Business

Business

Premiul Nobel pentru Economie 2022

Premiul Nobel pentru Economie 2022Premiul Nobel pentru Economie 2022 le-a fost decernat luni lui Ben Bernanke, un fost preşedinte al Băncii centrale americane (Fed), şi compatrioţilor săi Douglas Diamond şi Philip Dybvig, pentru lucrări cu privire la crize financiare şi bănci.

Activitatea celor trei ”ne-a îmbunătăţit în mod semnificativ înţelegerea rolului băncilor în economia noastră, mai ales în timpul crizei financiare, dar şi a modului de reglementare a pieţelor financiare”, anunta Comitetul Noble.

Acesta afirmă de asemenea că cercetările laureaților de anul acesta reduc riscurile ca crizele financiare să se dezvolte în recesiuni pe termen lung care au consecințe severe pentru societate.

Comitetul Nobel amintește că Bernanke, nominalizat pentru șefia Fed de fostul președinte american George W. Bush, a analizat Marea Criză din anii 1930 și că, printre altele, a arătat cum panica care duce la retragerea banilor din conturi este un factor decisiv în adâncirea și prelungirea crizei.

Despre ceilalți doi laureați de anul acesta, Diamond și Dybvig, Comitetul Nobel spune că ei au prezentat o soluție tocmai la problema identificată de Bernanke, arătând importanța asigurărilor depozitelor de către guvern.

Mai multe detalii aici.

Vezi si Premiul Nobel pentru Economie 2021

Cea mai veche cale ferată montană din Sud – Estul Europei

Cea mai veche cale ferată montană din Sud - Estul EuropeiCea mai veche cale ferată montană din Sud – Estul Europei, pe ruta Oravița – Anina, are 14 tuneluri, 10 viaducte, tăieturi în munte pe o lungime de 21 de kilometri, deci peste două treimi din întregul traseu.

Calea ferată Oravița – Anina a fost inaugurată la 15 decembrie 1863, fiind prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Atunci a fost dată în folosinţă pentru transportul minereului. Pentru circulaţia de călători, linia Oraviţa – Anina se deschide la 4 aprilie 1869.

Datorită asemănărilor tehnice cu Semmeringbahn din Austria (inaugurată în 1854), linia ferată Oraviţa – Anina a fost numită şi Semeringul Bănățean, potrivit travelguideromania.com.

Linia ferată Oraviţa – Anina are o lungime de 33,4 km. Pe această distanţă sunt nu mai puţin de 14 tuneluri şi 10 viaducte. Lungimea totală a tunelurilor este de 2.084 m iar a viaductelor de 843 m.

Din cei 33 km, 21 km sunt tăieturi şi străpungeri în deal, toate acestea făcându-se într-o perioadă în care nu exista încă dinamita. Toate lucrările s-au făcut manual, cu târnăcopul şi dalta.

Biletul pentru o călătorie pe ruta Oravița – Anina care durează două ore costă mai puțin de 30 de lei, potrivit datelor CFR Călători.
Pe ruta Oravița – Anina și retur circulă o pereche de trenuri iar rezervarea locului este obligatorie!

– Regio 9695 pe relația Oravița – Anina, cu plecare din Oravița la ora 11:15 și sosire în Anina 13:15

– Regio R 9694 pe relația Anina – Oravița, cu plecare din Anina la ora 14:40 și sosire în Oravița 16:40

Cea mai lungă rută feroviară continuă din lume

Cea mai lungă rută feroviară continuă din lumePotrivit unor pasionati de trenuri din comunitatea Reddit, citati de Euronews, cea mai lungă rută feroviară continuă din lume a fost completata de curand prin darea in folosinta a unei noi linii de tren.

Este vorba de o ruta ipotetica care porneste din Lagos, sudul Portugaliei, si ajunge până la Singapore, via Paris, Moscova și Beijing, călătorii putand parcurge cu trenul 18.755 km în circa 21 de zile.

Până acum, o călătorie continuă cu trenul pe cea mai lungă rută s-ar fi încheiat în Vietnam și s-ar fi întins pe 16.898 km. Pentru a călători apoi la Singapore, pasagerii luau un autobuz din Saigon, prin Cambodgia până în Bangkok.

Bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională, prima cu o personalitate feminina, Ecaterina Teodoroiu

Bancnota 20 leiPrima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu are o valoare de 20 de lei şi va fi pusă în circulaţie de la 1 decembrie 2021.

Tot la 1 decembrie, BNR va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881.

COMUNICAT BNR:

“Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei.

Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță vor fi prezentate în conferința din 26 noiembrie.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

 

*
* *
 

Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.

Detaliile privind replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 sunt prezentate în Circulara nr. 28 din 19 noiembrie 2021.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți.

Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Lansarea în circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția replicii se vor regăsi pe site-ul Băncii Naționale a României.”

 

Premiul Nobel pentru Economie 2021

Premiul Nobel economie 2021Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat în 2021 lui David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens pentru „contribuțiile empirice la economia muncii” și „contribuțiile metodologice la analiza relațiilor de cauzalitate”.

Multe dintre marile întrebări din științele sociale se ocupă de cauza si efect. Cum afectează imigrația plata și nivelurile de ocupare? Cum afectează o educație mai lungă veniturile viitoare ale cuiva?
Aceste întrebări sunt dificile pentru că nu avem nimic de folosit ca comparație. Noi nu stim ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat
mai puțină imigrație sau dacă persoana respectivă nu ar fi continuat studiile.

Cu toate acestea, laureații din acest an au arătat că este posibil să răspundem la aceste întrebări și la întrebări similare folosind experimente naturale. Cheia este să folosești situații în care evenimentele întâmplătoare sau modificările politicii ajung la grupuri de oameni diferit, într-un mod care seamănă cu cel clinic in studiile în medicină.

Mai multe detalii in comunicatul oficial de la NobelPrizes.org.