Category Archives: Astre

Leonidele – Spectacolul de Stele Căzătoare din Noiembrie. Cum și Când le Poți Observa în 2024

Leonidele – Spectacolul de Stele Căzătoare din NoiembrieToamna târzie aduce cu sine un spectacol astral fascinant – ploaia de meteori a Leonidelor, care își va atinge punctul de maxim în noaptea de 16 spre 17 noiembrie. În acea noapte, cei pasionați de astronomie, dar și iubitorii de natură, vor putea admira pe cerul nocturn, dacă norii și poluarea luminoasă vor permite, un curent meteoric ce poartă numele constelației din care pare să vină – Leul.

Ce Sunt Leonidele?

Leonidele reprezintă o ploaie de meteori ce își are originea în particulele lăsate de cometa Tempel-Tuttle. În fiecare an, în luna noiembrie, Pământul traversează această dâră de praf și rocă, ceea ce produce fenomenul spectaculos de „stele căzătoare.” Când aceste particule intră în atmosferă cu o viteză mare, frecarea cu aerul le face să se încingă și să ardă, creând dâre de lumină – meteorii.

Leonidele au un ciclu special, manifestându-se cu adevărate „furtuni de meteori” o dată la 33 de ani, atunci când un număr impresionant de stele căzătoare luminează cerul nopții. Următoarea astfel de furtună va avea loc în 2032.

Când și Cum Pot Fi Observate Leonidele în 2024?

Curentul meteoric al Leonidelor este activ între 6 și 30 noiembrie, iar maximul său este așteptat în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, în jurul orei 23:00 și până spre ora 03:00. Astronomii estimează că în condiții bune de observare, se pot vedea în jur de 10 meteori pe oră. Totuși, luna plină din această perioadă va putea îngreuna observarea meteorilor mai puțin strălucitori, așa că cele mai bune condiții de vizibilitate vor fi departe de luminile orașelor.

Pentru a te bucura din plin de spectacol, caută un loc întunecat, departe de poluarea luminoasă urbană, și așază-te confortabil. Meteorii pot fi observați cu ochiul liber, fără niciun echipament special. Pentru o experiență optimă, rezervă-ți cel puțin o oră pentru a observa cerul, iar pauzele scurte te vor ajuta să te dezmorțești și să rămâi vigilent.

Ce Alte „Ploi de Stele” Putem Vedea Până la Finalul Anului 2024?

Până la sfârșitul anului, mai avem două evenimente spectaculoase pe bolta cerească:

  • Geminidele – Vor atinge punctul de maxim în noaptea de 13 spre 14 decembrie și promit o frecvență mare de meteori, fiind printre cele mai intense curente meteorice ale anului.
  • Ursidele – Ultimul curent meteoric al anului, va putea fi observat în perioada 22-23 decembrie, oferind un alt moment perfect pentru iubitorii de astronomie de a încheia anul cu un spectacol ceresc.

Privind Spre Cer: O Tradiție Străveche

Fenomenul stelelor căzătoare a fascinat întotdeauna oamenii. În trecut, acestea păreau cu adevărat stele care cad de pe cer, dar acum știm că este vorba de particule minuscule care, printr-un joc de lumină și foc, ne oferă momente de neuitat. Să ne pregătim așadar pentru spectacolul Leonidelor și să privim cu admirație către cer, unde ne așteaptă unul dintre cele mai vechi spectacole naturale din lume.

Intuitive Machines face istorie: Prima aselenizare privată americană pe Lună

Sonda spaţială, supranumită Odysseus a ajuns pe lunaFirma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială. Aselenizarea reuşită în noaptea de joi spre vineri 23 februarie 2024 (ora României) a fost o premieră pentru SUA de la zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani.

Sonda spaţială, supranumită Odysseus, a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea exista o sursă de apă.

Startup-ul Intuitive Machines a primit un contract de la NASA pentru a transporta la bordul navetei şase instrumente ştiinţifice care vor ajuta la studierea suprafeţei Lunii şi la măsurarea undelor radio.

Compania cu sediul în Houston speră să trimită o altă navetă spaţială în martie, care va fora pentru a găsi gheaţă subterană.

Odysseus transportă, de asemenea, 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons. Acesta speră că vor fi primele opere de artă care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

“Astăzi, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria omenirii, o companie comercială, o companie americană, a lansat şi a condus călătoria până acolo”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

Această realizare marchează un moment important în explorarea spaţiului cosmic și deschide calea pentru noi misiuni comerciale pe Lună, conform planurilor agenţiei spaţiale americane.

Vulcan Centaur a pornit spre LUNA – prima incercare dupa 51 de ani

Rachet Vulcan CentaurVulcan Centaur a fost lansată luni dimineața, 8 ianuarie 2024, de la Cap Canaveral și a trimis în spațiu o sondă denumită Peregrine, care a fost dezvoltată de un startup denumit Astrobotic. Misiunea este ca sonda să ajungă pe suprafața Lunii la data de 23 februarie și ar fi pentru prima oară când americanii reușesc asta în 51 de ani.

Racheta Vulcan, înaltă de 62 m, a fost dezvoltată de concernul United Launch Alliance (ULA) – un joint-venture Boeing și Lockheed Martin – și este gândită să înlocuiască cele două rachete ale concernului: Altas V și Delta IV.

Dacă sonda va reuși aselenizarea controlată (soft landing), Astrobotic va deveni prima companie privată care reușește o performanță atât de mare: să ducă încărcături pe suprafața selenară.

Sonda índiana Vikram a ajuns pe suprafața Lunii

Cu ajutorul rachetei Chandrayaan-3,astazi 23 august 2023, India a reușit să ducă o sondă și un rover în zona Polului Sud al Lunii. Este prima tara care reuseste aselenizarea in aceasta zona a lunii . Este un succes enorm pentru Agenția Spațială Indiană, alături de ESA (Agenția Spațială Europeană), cea care a sprijinit întregul proiect.

Dupa stabilizarea atmosferei din jurul sondei Vikram aceasta isi va deschide panourile de pe o latura si va permite  roverului Pragyaan coborarea pe suprafața lunii.
a aselenizat cu succes în apropierea polului de Sud al Lunii

NASA: Artemis 1 a decolat spre Luna

Racheta Artemis 1 pleaca spre LUNADupă două încercări eşuate în această vară, NASA a reusit sa lanseze noua sa mega-rachetă către Lună pentru misiunea Artemis 1.

Racheta se deplasează cu mai mult de 5.000 de mile pe oră. Scopul principal al noii misiuni este să verifice dacă capsula Orion, aflată în vârful rachetei, este sigură pentru a transporta un echipaj în viitor.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

Numele Artemis a fost ales după o figură feminină, sora geamănă a zeului grec Apollo – ca răspuns la programul Apollo care a trimis pe suprafaţa lunară doar bărbaţi, între 1969 şi 1972.

După această primă misiune, Aremis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.