
SpaceX a lansat telescopul spaţial Spherex din California pentru a explora originile universului și pentru a studia soarele
SpaceX a realizat un alt pas important în explorarea cosmosului, lansând recent observatorul Spherex din California. Acest telescop va avea o misiune unică, având ca scop investigarea modului în care galaxiile s-au format și au evoluat pe parcursul a miliarde de ani, precum și înțelegerea expansiunii rapide a universului în primele sale momente. Misiunea Spherex, în valoare de 488 de milioane de dolari, include patru sateliți de mărimea unei valize, care vor studia soarele și fenomenul vântului solar.
Misiunea Spherex și scopurile sale științifice
Spherex, cu o greutate de aproximativ 500 de kilograme (aproape echivalentul unui pian cu coadă), va înconjura Pământul la o înălțime de 650 de kilometri, urmând o traiectorie care îl va face să survoleze polii planetei noastre. Obiectivul principal al telescopului este să cartografieze cerul în infraroșu, realizând patru studii complete ale întregului cer pe parcursul celor doi ani ai misiunii. Cu ajutorul ochilor săi specializați și al unui câmp vizual larg, Spherex va obține o hartă cuprinzătoare a cosmosului.
Explorarea originilor universului
Spherex nu va capta imagini detaliate ale galaxiilor, cum o fac telescoapele Hubble și Webb, însă va studia strălucirea totală emisă de întregul univers, inclusiv de galaxiile formate imediat după Big Bang. Aceasta va permite cercetătorilor să descopere surse de lumină care ar fi putut fi omise în trecut, aducând o nouă perspectivă asupra începuturilor universului.
„Această strălucire cosmologică captează toată lumina emisă de-a lungul istoriei cosmice”, a declarat Jamie Bock, cercetătorul șef al misiunii de la California Institute of Technology. „Este un mod foarte diferit de a privi universul”, a adăugat Bock, subliniind importanța acestei abordări pentru înțelegerea formării galaxiilor.
Tehnologia avansată a telescopului Spherex
Spherex va utiliza detectoare infraroșii avansate care vor fi capabile să distingă 102 culori invizibile pentru ochiul uman, creând astfel cea mai detaliată și colorată hartă a cosmosului realizată vreodată. „Este ca și cum am privi universul printr-un set de ochelari în culorile curcubeului”, a spus Beth Fabinsky, director adjunct de proiect la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.
Pentru a menține detectoarele sale la temperaturaturi extrem de scăzute (aproape de -210 grade Celsius), Spherex dispune de o structură unică, formată din trei conuri din aluminiu și fagure de miere, unul în interiorul altuia, protejându-l de căldura Pământului și a soarelui.
Un zbor însoțit de sateliții NASA
Pe lângă misiunea Spherex, racheta Falcon a SpaceX a transportat și patru sateliți de mărimea unei valize, numiți Punch. Aceștia vor avea misiunea de a studia coroana solară și vântul solar, complementând astfel observațiile realizate de Spherex. Sateliții vor fi plasați pe orbite polare separate, ceea ce le va permite să adune date valoroase despre fenomenele solare.
Înfruntând provocările lansării
Lansarea Spherex a fost amânată cu două săptămâni din cauza unor probleme tehnice legate de racheta Falcon, dar evenimentul a avut succes, iar observatorul este acum în drumul său spre cer pentru a începe misiunea de a explora originile universului și de a studia soarele.
În concluzie, lansarea Spherex reprezintă un moment semnificativ pentru cercetarea astronomică și pentru explorarea cosmosului. Cu o misiune care va cartografia cerul și va adânci înțelegerea noastră asupra formării galaxiilor și a evoluției universului, Spherex promite să ne ofere răspunsuri esențiale la întrebări fundamentale despre originile cosmosului și viața din jurul nostru.