Cum iau nastere diamantele?

0
(0)

diamantele
Diamante; foto: www.descopera.ro
Diamantele sunt in mare parte alcatuite din carbon – particule de carbon foarte bine organizate. Geologii inca se mai intreaba cum se formau diamantele in urma cu un milion sau chiar trei milioane de ani, insa un studiu recent publicat in revista Nature, pare sa fi dezvaluit reteta secreta:

1. Dioxid de carbon ingropat la aproximativ 100 mile sub pamant
2. Caldura la peste 2200 de grade Fahrenheit.
3. Presiune de 725000 de kg pe centimetul patrat
4. Scos repede la suprafata pamantului pentru racire

Daca procesul pare prea complicat, atunci putem apela la un producator de diamante sintetice. In zilele noastre exista doua modalitati de a produce diamante in laborator.

Prima metoda este cunoscuta sub denumirea High pressure, high temperature (HPHT – presiune mare, temperatura mare). Metoda alternativa este supunerea grafitului la o presiune intensa si o temperatura foarte mare, metoda dealtfel foarte apropiata de cea originala, in care iau nastere diamantele. Menghine supun materialul la presiune, micile pietre fiind produse doar in cateva zile. Aceste diamante nu sunt insa intru totul naturale intrucat mai au in compozitie o solutie metalica cu care este tratat grafitul inainte de a intra in procedura de transformare in diamant.

Cea de-a doua metoda de producere a diamantelor, cunoscuta si sub denumirea de -depunere de vapori chimici, nu apeleaza la fenomenul de presiune creand astfel diamante mult mai perfecte decat cele naturale. Producatorii plaseaza o bucata de diamant intr-o camera de depresurizare, unde introduc gaze naturale incalzind atmosfera prin microunde. In timp ce gazul se incalzeste ajungand la temperature de 2000 de grade, atomii de carbon se pulverizeaza in camera lipindu-se de pereti. Avem astfel un strat de diamante nou create!

In timp de De Beers nu sunt incantati de aparitia concurentei, producatori de diamante prin metoda computerizata sunt incantati de noile proceduri: “la temperaturi care ar topi placutele de silicon, diamantele sintetice raman tari ca piatra!”

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0