Bazilica Sfântul Petru din Roma, unul dintre cele mai renumite simboluri ale creștinătății și artei renascentiste, va putea fi explorată într-un mod unic și detaliat începând cu 1 decembrie. O reconstituire digitală a evoluției sale, de la primele structuri romane până la construcția de astăzi, va fi disponibilă online pentru vizitatorii din întreaga lume, grație unui proiect tehnologic inovator realizat în colaborare cu Microsoft.
Utilizând un impresionant set de 400.000 de fotografii realizate cu drone și prelucrate prin inteligență artificială, acest proiect a creat un „geamăn digital” al Bazilicii, care permite observarea celor mai fine detalii arhitecturale, picturale și sculpturale. Astfel, vizitatorii vor putea explora atât spațiile emblematice, precum faimoasa cupolă a lui Michelangelo, cât și galeriile interioare sau grotele Vaticanului.
Proiectul a necesitat doi ani de muncă minuțioasă și este descris de Brad Smith, președintele Microsoft, drept unul dintre cele mai mari de acest gen. Folosind tehnologia, obiectivul echipei a fost de a îmbina „istoria, arta și spiritualitatea” într-un format accesibil și captivant pentru omul contemporan, explică cardinalul Mauro Gambetti, protopop al Bazilicii.
Pe lângă turul virtual, site-ul va oferi informații istorice și artistice, facilități de rezervare a vizitelor pentru perioada 2025, când este așteptat jubileul sfânt proclamat de Papa Francisc, precum și opțiuni de planificare în funcție de numărul de vizitatori.
Bazilica Sfântul Petru, cu o capacitate de peste 60.000 de persoane și o suprafață de 2,3 hectare, este cea mai mare biserică catolică din lume, adăpostind mormântul Sfântului Petru, primul episcop al Romei și, conform tradiției, primul papă. Construită între 1506 și 1626, sub îndrumarea unor arhitecți celebri precum Bramante, Michelangelo, Maderno și Bernini, Bazilica Sfântul Petru continuă să fie un loc unic de pelerinaj și o capodoperă arhitecturală de valoare universală, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.
În pragul celebrării a 400 de ani de la finalizarea sa, această inițiativă virtuală oferă o ocazie specială de a descoperi frumusețea și complexitatea sa, unind în mod inovator trecutul și prezentul într-un singur spațiu accesibil tuturor.