23 August 1944 – Zi de Rascruce pentru Romania

5
(1)

Regele Mihai
Regele Mihai citind Proclamatia catre tara ; foto timisoarastiri.ro
23 August 1944 a devenit granita in timp intre doua momente istorice. Incheierea razboiului, inceputul sovietizarii Romaniei.

Ziua de 20 august 1944 a dat acel semn asteptat ca soarta razboiului nu se mai poate intoarce in favoarea Axei Germane.

Trupele Frontului 2 Ucrainean conduse de maresalul Malinovski au declansat ofensiva Iasi-Chisinau. Pe 22 august, sovieticii se aflau pe linia Targu Neamt-Husi-Chisinau, facand o spartura in frontul germano-roman din Moldova. Romania se afla la capatul rezistentei fizice si strategice.

Generalul german Friessner a cerut continuarea rezistentei pe linia fortificata Focsani-Namoloasa-Galati, lucru cu care maresalul Antonescu a fost de acord.

La 23 August 1944, ora 22:30, prin Proclamatia catre tara, regele Mihai anunta “iesirea noastra din alianta cu puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite”. Hotararea a scurtat cu sase luni cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Proclamatia catre tara: “Romani, In ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, in deplina intelegere cu poporul meu, ca nu este decat o singura cale, pentru salvarea tarii de la o catastrofa totala: iesirea noastra din alianta cu puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite. (…)

Romani, Dictatura a luat sfarsit si cu ea inceteaza toate asupririle. Noul guvern inseamna inceputul unei ere noi in care drepturile si libertatile tuturor cetatenilor tarii sunt garantate si vor fi respectate.

Alaturi de armatele Aliate si cu ajutorul lor, mobilizand toate fortele natiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pamantul Transilvaniei noastre de sub ocupatia straina”.

Pe 23 august 1944, la Bucuresti, maresalul Ion Antonescu are o audienta la regele Mihai I. Acesta se declara dispus sa semneze armistitiul, dar numai dupa acordul lui Hitler.

Mihai hotaraste demiterea si arestarea maresalului Ion Antonescu, conducatorul statului, si a principalului sau colaborator, Mihai Antonescu, viceprim-ministru.

Secvente dintr-un interviu cu Regele Mihai I, despre 23 august 1944:

Romanii vor intoarce armele pentru recuperarea Transilvaniei. Intorsi acasa, nu vor avea tihna mai mult de cateva luni.

In 30 decembrie 1947, Regele Mihai va fi obligat sa abdice. Urma sovietizarea Romaniei.

Mai multe detalii aici si aici.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 5 / 5. Numărul de voturi: 1