Category Archives: Animale

Trimeresurus salazar, o noua specie de vipera verde cu nume din “Harry Potter”

Trimeresurus salazarO noua specie de vipere din genul Trimeresurus a fost descoperita in India. Viperele sunt veninoase şi trăiesc în Asia de Est şi Sud-est.

Cercetatorii indieni au denumit noua specie Trimeresurus salazar, pornind de la numele Salazar Slytherin, unul dintre fondatorii şcolii Hogwarts si unul dintre cei mai puternici vrăjitori din lumea “Harry Potter”. Acesta este cunoscut in roman ca avand abilitatea de a vorbi cu şerpii.

Mai multe detalii aici.

Descoperire in Romania: cufundarul cu cioc alb

cufundarul cu cioc alb
foto: Societatea Ornitologica Romana

Prima mare acțiune ornitologică a anului a adus și prima mare surpriză – o specie nouă de pasăre în fauna României. Ornitologul József Szabó a identificat pe râul Olt primul exemplar din specia cufundar cu cioc alb (Gavia adamsii), specie care nu a mai fost semnalată niciodată până acum în România. 

Cufundarul cu cioc alb este o specie de pasare acvatica. Cuibareste in Rusia arctica, Alaska si Canada, dar ajunge si pe coastele estice ale Asiei, in Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord si China. In sezonul rece, migreaza spre ape mai calde. Se estimeaza ca in Europa ajung anual circa 1.000 de exemplare de cufundar cu cioc alb. Specia ierneaza in numere mici pe coastele Norvegiei, pe Marea Nordului si Marea Baltica. Accidental, exemplare au mai fost observate in Belgia (prima observatie a fost in 2017), Austria, Belarus, Bulgaria si alte state europene, dar niciodata in Romania. Populatia este estimata intre 16.000 si 32.000 de indivizi, dar cele mai mari numere – 20.000 de exemplare – se gasesc in Canada. Este cel mai mare dintre cufundari, are o lungime a corpului care atinge 90 de centimetri, cu o anvergura a aripilor de 135-150 de centimetri.

 

Mai multe detalii aici

Descoperire: Urma uriasa de dinozaur in Australia

Urma de sauropod uriasCercetatorii au descoperit intr-o regiune izolata de coasta, in nord-vestul Australiei, o urma de dinozaur cu lungimea de aproape 170 de centimetri, care ar putea fi cea mai mare amprenta de acest tip din lume, informeaza Reuters, citata de News.ro.

Amprenta a fost lasata de un sauropod urias si se numara printre cele 21 de tipuri diferite de urme de dinozauri descoperite in Peninsula Dampier din statul Western Australia, la o distanta de aproximativ 130 de kilometri fata de statiunea estivala Broome.

Mai multe detalii aici

Ligrul – cea mai mare felina din lume

ligru hercules
foto ziare.com
Ligrul este animalul care se naste din incrucisarea intre un leu si o tigroaica. Potrivit Cartii recordurilor un ligru este cea mai mare felina din lume. Acesta se numeste Hercules si traieste in SUA avand 418 kilograme si o lungime de 3,33 metri.

In lume traiesc doar 20 de exemplare. Ultimul nascut, in noiembrie 2016, traieste intr-o gradina zoologica din regiunea Rostov pe Don, Rusia.

Video – cel mai tanar ligru, Tar: