Category Archives: Animale

Descoperire in Romania: cufundarul cu cioc alb

cufundarul cu cioc alb
foto: Societatea Ornitologica Romana

Prima mare acțiune ornitologică a anului a adus și prima mare surpriză – o specie nouă de pasăre în fauna României. Ornitologul József Szabó a identificat pe râul Olt primul exemplar din specia cufundar cu cioc alb (Gavia adamsii), specie care nu a mai fost semnalată niciodată până acum în România. 

Cufundarul cu cioc alb este o specie de pasare acvatica. Cuibareste in Rusia arctica, Alaska si Canada, dar ajunge si pe coastele estice ale Asiei, in Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord si China. In sezonul rece, migreaza spre ape mai calde. Se estimeaza ca in Europa ajung anual circa 1.000 de exemplare de cufundar cu cioc alb. Specia ierneaza in numere mici pe coastele Norvegiei, pe Marea Nordului si Marea Baltica. Accidental, exemplare au mai fost observate in Belgia (prima observatie a fost in 2017), Austria, Belarus, Bulgaria si alte state europene, dar niciodata in Romania. Populatia este estimata intre 16.000 si 32.000 de indivizi, dar cele mai mari numere – 20.000 de exemplare – se gasesc in Canada. Este cel mai mare dintre cufundari, are o lungime a corpului care atinge 90 de centimetri, cu o anvergura a aripilor de 135-150 de centimetri.

 

Mai multe detalii aici

Descoperire: Urma uriasa de dinozaur in Australia

Urma de sauropod uriasCercetatorii au descoperit intr-o regiune izolata de coasta, in nord-vestul Australiei, o urma de dinozaur cu lungimea de aproape 170 de centimetri, care ar putea fi cea mai mare amprenta de acest tip din lume, informeaza Reuters, citata de News.ro.

Amprenta a fost lasata de un sauropod urias si se numara printre cele 21 de tipuri diferite de urme de dinozauri descoperite in Peninsula Dampier din statul Western Australia, la o distanta de aproximativ 130 de kilometri fata de statiunea estivala Broome.

Mai multe detalii aici

Ligrul – cea mai mare felina din lume

ligru hercules
foto ziare.com
Ligrul este animalul care se naste din incrucisarea intre un leu si o tigroaica. Potrivit Cartii recordurilor un ligru este cea mai mare felina din lume. Acesta se numeste Hercules si traieste in SUA avand 418 kilograme si o lungime de 3,33 metri.

In lume traiesc doar 20 de exemplare. Ultimul nascut, in noiembrie 2016, traieste intr-o gradina zoologica din regiunea Rostov pe Don, Rusia.

Video – cel mai tanar ligru, Tar:

Dinozauri pitici in Tara Hategului

Descoperire Dinozauri - Studenti Universitatea Bucuresti
foto infoub.unibuc.ro

De  aproape 40 de ani, în fiecare vară, echipe de  studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică de la Universitatea din București participă la cercetări în teren în regiunea Țării Hațegului pentru descoperirea vestigiilor renumitelor  “faune cu dinozauri pitici din Transilvania”.

Aceste animale, care au populat arealul Țării Hațegului acum mai bine de 66 de milioane de ani, sunt unice pe plan mondial datorită schimbărilor produse de mediul lor de viață insular (‘Insula Hațeg’), schimbări ce includ reducerea taliei pentru a se adapta resurselor reduse, supraviețuirea unor specii relicte, precum și modificarea morfologiei, a modului de viață și al modului în care se reproduceau. Numeroase  fosile ale acestor specii de animale insulare, inclusiv oase și ouă de dinozauri, au fost astfel descoperite de-a lungul anilor, adăugându-se treptat colecției de Paleontologie a vertebratelor din cadrul Departamentului de Geologie al Facultății de Geologie și Geofizică.

Și în acest an, între 5 și 16 august, 10 studenți (din toate cele trei categorii de studii: licență, master și doctorat) au participat, sub îndrumarea Conf. Zoltán Csiki-Sava și Asist. Ștefan Vasile de la Departamentul de Geologie, la cercetările întreprinse pe teritoriul Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Principalele rezultate ale cercetărilor constau în descoperirea și recuperarea unor resturi de titanosauri (dinozauri patrupezi și ierbivori, cei mai mari cunoscuți de pe Insula Hațeg) lângă Pui, precum și două noi cuiburi cu ouă de dinozaur în situl Livezi, ce se adaugă primului cuib de acest fel excavat în premieră în acest sit anul trecut de studenții și cadrele didactice ale UB.

Reconstituirea în mărime naturală a titanosaurului Magyarosaurus dacus, precum și cuiburi cu ouă de dinozauri, inclusiv de la Livezi, sunt expuse și pot fi văzute de vizitatori la Centrul pentru Știință și Artă din Comuna General Berthelot, aparținând Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Alături de descoperirile menționate, cu siguranță alte vestigii vor rezulta după prepararea și inventarierea fosilelor recuperate și după cercetarea sub microscop a concentratelor sedimentare obținute prin spălarea și cernerea rocilor fosilifere.

Cercetările au fost susținute de Universitatea din București, din fondurile alocate Geoparcului, și în premieră, co-finanțate de DinoParc Râșnov.

Unii dintre studenții participanți la activitățile de teren din această vară vor continua cercetările și în laboratoarele Departamentului de Geologie, inclusiv în vederea elaborării unor lucrări de licență sau masterat, și de asemenea pentru prezentarea de comunicări în cadrul simpozioanelor naționale studențești de anul viitor.