Category Archives: Natura

Natura

Aspretele, cel mai rar pește din Europa, traieste in Romania

Aspretele, cel mai rar pește din Europa, a fost vazut pe râul Vâlsan, in zona satului Brădetu, din județul Argeș.

Anuntul a fost facut pe pagina de Facebook a alpinistului Alex Glăvan, activist de mediu si mare iubitor al speciei.

“Aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de fosilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei. Cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume, aspretele se destăinuie oamenilor în primele imagini video după mulți ani de incertitudine”.


Descoperire in Romania: cufundarul cu cioc alb

cufundarul cu cioc alb
foto: Societatea Ornitologica Romana

Prima mare acțiune ornitologică a anului a adus și prima mare surpriză – o specie nouă de pasăre în fauna României. Ornitologul József Szabó a identificat pe râul Olt primul exemplar din specia cufundar cu cioc alb (Gavia adamsii), specie care nu a mai fost semnalată niciodată până acum în România. 

Cufundarul cu cioc alb este o specie de pasare acvatica. Cuibareste in Rusia arctica, Alaska si Canada, dar ajunge si pe coastele estice ale Asiei, in Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord si China. In sezonul rece, migreaza spre ape mai calde. Se estimeaza ca in Europa ajung anual circa 1.000 de exemplare de cufundar cu cioc alb. Specia ierneaza in numere mici pe coastele Norvegiei, pe Marea Nordului si Marea Baltica. Accidental, exemplare au mai fost observate in Belgia (prima observatie a fost in 2017), Austria, Belarus, Bulgaria si alte state europene, dar niciodata in Romania. Populatia este estimata intre 16.000 si 32.000 de indivizi, dar cele mai mari numere – 20.000 de exemplare – se gasesc in Canada. Este cel mai mare dintre cufundari, are o lungime a corpului care atinge 90 de centimetri, cu o anvergura a aripilor de 135-150 de centimetri.

 

Mai multe detalii aici

Descoperire: unul dintre cele mai mari diamante din lume

Diamant de 910 carate
Foto: Gem Diamonds; gizmodo.com

Intr-o mina din Lesotho, Africa de Sud, s-a descoperit un diamant considerat a fi al cincilea cel mai mare din lume, potrivit Gizmodo.

Diamantul are 910 carate si este de dimensiunea a doua mingi de golf. Valoarea de piata a unui astfel de diamant ar putea ajunge la 33 de milioane de euro.

Cel mai mare diamant din lume, “Cullinan”, avand 3.106 carate, a fost descoperit in Predoria, Africa de Sud, si a fost taiat in doua diamante care sunt parte a bijuteriilor coroanei Marii Britanii. Pe locul doi se afla diamantul “Lucara” de 1.109 carate, urmat de “Excelsior” – cu 995 de carate si de “Sierra Leone”, diamant de 969 de carate.

Zapada in Sahara

Zapada in Algeria, in desertul Sahara
foto: Karim Bouchetata

Pentru a treia ora in ultimii 37 de ani un strat de zăpadă de aproape 40 de cm s-a aşternut in oraşul Ain Sefra din Algeria, in desertul Sahara.

Fenomenul s-a intamplat Duminica, 7 ianuarie 2018, si a fost surprins de fotograful Karim Bouchetata, anunta Daily Mail.