Category Archives: Sanatate

Castigatorii Premiului Nobel pentru Medicină 2021

Premiul Nobel Medicina 2021Premiul Nobel pentru Medicină pentru anul 2021 a fost acordat cercetătorilor David Julius şi Ardem Patapoutian pentru “descoperirea receptorilor de temperatură şi atingere”.

Abilitatea noastră de a simți căldura, frigul și atingerea este esențială pentru supraviețuire și ne sprijină interacțiunea cu lumea din jurul nostru. În viața noastră de zi cu zi, luăm aceste senzații de la sine înțeles, dar cum se inițiază impulsurile nervoase astfel încât temperatura și presiunea să poată fi percepute?

Această întrebare a fost rezolvată de laureații Premiului Nobel din acest an.

David Julius a folosit capsaicina, un compus înțepător din ardei iute care induce o senzație de arsură, pentru a identifica un senzor în terminațiile nervoase ale pielii la care răspunde
căldura.

Ardem Patapoutian a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori care răspund la stimulii mecanici din piele și organele interne.

Aceste descoperi au declansat activități intense de cercetare care au dus la o creștere rapidă in înțelegerea modului în care sistemul nostru nervos simte căldura, frigul și stimulii mecanici.
Laureații au identificat verigi lipsă critice în înțelegerea noastră, a interacțiunii complexe între simțurile noastre și mediul înconjurător.

Mai multe detalii in comunicatul Nobelprize.org

Vezi si Premiul Nobel pentru Medicina 2019

12 porunci pentru a deveni Matusalem

Intr-o revista de sanatate de acum 60 de ani, se gaseau cateva precepte sub titlul: “Vrei sa traiesti mult?” Cat de valabile mai sunt astazi?

1. Traieste cat iti este mai mult cu putinta in aer liber, la soare, afara doar daca nu este prea cald.

2. Sa nu mananci carne decat o data pe zi si moderat. Alcatuieste-ti regimul din lapte, oua, legume verzi, unt, branza, fructe. Din trei in trei luni inlatura pentru un timp orice fel de carne de pe masa ta. Mesteca bine si nu manca repede.

3. Fa cate o baie de curatire zilnic, si, o data pe saptamana, una de aburi.

4.Sa ai un scaun in fiecare zi. Curata-ti o data pe saptamana intestinul cu laxativ.

5. Poarta haine de lana iarna. Gulerul sa fie larg. Vara alege haine deschise la culoare: iarna inchise. Poarta tocuri joase.

6. Culca-te si scoala-te devreme.

7. Dormi cu fereastra deschisa, intr-o camera tacuta si fara lumina. Sa nu dormi mai putin de 6 ore si jumatate si nu mai mult de 7 si jumatate pentru barbat si 8 si jumatate pentru femeie.

8. Odihneste-te bine o data pe saptamana, cauta sa-ti petreci timpul de sambata pana luni la tara sau la munte.

9. Fugi de zguduirile morale si de emotii. Nu te preocupa de ceea ce este peste putinta de schimbat si nici de ceea ce se poate intampla. Nu vorbi despre lucruri neplacute, care iti fac rau. Vointa ta trebuie sa fie puternica.

10. Fii masurat in actele sexuale, dar sa nu inabusi instinctul. Insoara-te si daca ramai vaduv, casatoreste-te.

11. Fugi de incaperile neaerisite sau supraincalzite, mai ales de cele supraincalzite de calorifere.

12. Foloseste cu masura vinul, cafeaua, ceaiul, tutunul, nu abuza!