Category Archives: Sport

Farul Constanța: Campioana României la fotbal în ediția 2022-2023!

Farul Constanța Campioana României la fotbalÎntr-o finală incendiară și plină de suspans, Farul Constanța a reușit să cucerească titlul de campioană a României în sezonul 2022-2023 al Ligii I. Această performanță remarcabilă a adus bucurie și mândrie nu doar fanilor echipei, ci și întregii comunități din Constanța.

Farul Constanța a reușit să se impună într-un sezon plin de provocări și competiție acerbă. Cu un antrenor de legenda, Gheorghe Hagi, la cârma echipei și un lot de jucători disciplinați și plini de determinare, echipa a reușit să-și depășească adversarii și să obțină victorii spectaculoase.

Succesul Farului nu a fost unul întâmplător. Echipa și-a construit succesul pe baza unei strategii solide și a unui antrenament riguros. Jucătorii au demonstrat o unitate de neclintit pe teren, își cunoșteau perfect rolurile și și-au dat tot sufletul în fiecare meci.

Finala campionatului a fost un meci plin de emoție și dramatism, în care Farul Constanța a întâlnit o echipă redutabilă, FCSB. Cu toate acestea, jucătorii au rămas concentrați și au dat tot ce au avut mai bun. Oamenii au umplut tribunele stadionului, creând o atmosferă extraordinară de susținere și încurajare.

În cele din urmă, Farul Constanța a reușit să obțină o victorie strălucitoare, marcând golul decisiv în ultimele minute ale meciului (gol marcat in minutul 86, scor final 3-2). Jucătorii și-au sărbătorit succesul împreună cu fanii, într-un delir de bucurie și satisfacție. Trofeul de campion a fost ridicat cu mândrie, iar orașul Constanța a explodat de entuziasm și sărbătoare.

BUCURIE DE CAMPIONI:

Această performanță a Farului Constanța a marcat o schimbare importantă în peisajul fotbalistic românesc. Echipa a dovedit că pasiunea, determinarea și munca asiduă pot duce la realizarea marilor visuri.  A fost o demonstrație a faptului că nu trebuie să fii o echipă mare și bogată pentru a cuceri titlul de campioană.

Cu siguranță, victoria Farului Constanța va rămâne în memoria tuturor celor implicați și va inspira generațiile viitoare de fotbaliști. Această reușită remarcabilă demonstrează că orice este posibil atunci când crezi în tine, muncești din greu și rămâi încrezător.

Victoria Farului Constanța în ediția 2022-2023 a campionatului de fotbal din România a adus o mare bucurie și mândrie comunității locale. Orașul a fost cuprins de o atmosferă de sărbătoare, iar fanii au fost încântați să-și vadă echipa preferată triumfând într-un mod atât de spectaculos.

Performanța Farului Constanța este cu atât mai impresionantă cu cât echipa nu se numără printre cele mai bogate sau cele mai titrate din țară. Cu toate acestea, jucătorii și-au arătat talentul și determinarea în fiecare meci, dovedind că spiritul de echipă și pasiunea pot învinge orice obstacol.

Antrenorul echipei a jucat un rol crucial în succesul lor. El a reușit să creeze o atmosferă de încredere și unitate în rândul jucătorilor, să-i motiveze și să-i pregătească tactic pentru fiecare meci. Alegerea strategiilor potrivite și capacitatea de a lua decizii în momentele critice au fost cheia succesului Farului.

În plus, suporterii au avut un rol esențial în sprijinirea echipei. Prin entuziasmul lor, ei au creat o presiune pozitivă asupra adversarilor și i-au încurajat pe jucători să dea tot ce au mai bun. Tribunele stadionului au fost mereu pline, iar fanii au transmis o energie pozitivă și o susținere puternică echipei lor.

Această victorie remarcabilă a Farului Constanța nu numai că le-a adus jucătorilor și suporterilor o mare satisfacție, dar a și consolidat imaginea orașului ca fiind un centru fotbalistic de încredere. Rezultatele obținute în acest sezon vor atrage, fără îndoială, mai mulți fani și investiții în echipă, consolidând astfel baza pentru succesul viitor.

Pe lângă impactul la nivel local, victoria Farului Constanța a fost, de asemenea, o sursă de inspirație pentru echipele din întreaga țară. A demonstrat că cu pasiune, perseverență și determinare, chiar și echipele considerate outsideri pot cuceri trofee importante și pot scrie istorie în lumea fotbalului.

Ediția 2022-2023 a campionatului românesc de fotbal va rămâne în memoria tuturor ca un sezon în care Farul Constanța a strălucit și a dovedit că visurile pot deveni realitate. Este un exemplu demn de urmat pentru toți cei care iubesc acest sport și cred în puterea de a depăși obstacolele și a atinge performanța maximă.
FARUL CONSTANTA - CAMPIOANA ROMANIEI FOTBAL EDITIA 2022-2023

Maki Kaji, părintele jocului sudoku, a murit

Maki Kaji - parintele SUDOKU
foto: 24heures.ch

Japonezul Maki Kaji, cel care a popularizat jocul sudoku botezându-l în anii 1980 cu numele cunoscut astăzi, a murit la vârsta de 69 de ani, anunta REUTERS.

Conceptul original al jocului – pătratul latin – a fost inventat în secolul al XVIII-lea, în Europa, de un matematician elveţian, Leonhard Euler.

Versiunea  modernă in care grila de joc este împărţită în nouă pătrate cu câte nouă căsuţe, a fost descoperită la începutul anilor 1980 într-un magazin american de Maki Kaji, care l-a importat apoi în Japonia.Maki Kaji a dat numele japonez al jocului, sudoku, o contracţie a sintagmei ”cifrele trebuie să fie singure” şi ale cărei două caractere s-ar putea traduce prin ”numere solitare”.

Jocul s-a răspândit în întreaga lume după ce Wayne Gould, un judecător pensionar din Hong-Kong, pasionat de jocuri de concentrare, a decis în 1997, după ce a descoperit sudoku în Japonia, să scrie un program informatic care să genereze grile sudoku.

REGULA PRINCIPALA SUDOKU: Jucătorul de sudoku trebuie să completeze o grilă de 9 pe 9 (81 de căsuţe) cu cifre de la 1 la 9 astfel încât niciunul să nu apară de două ori pe aceeaşi linie, coloană sau în acelaşi pătrat.

VIDEO: Ce este sudoku

GHID VIDEO SUDOKU – pentru incepatori:
https://www.youtube.com/watch?v=cqNig-XbWvU

România la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Jocurile OlimpiceRomânia va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de la Tokyo de 101 sportivi care vor concura în 17 discipline sportive: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, tir cu arcul, judo şi tenis.

46 de sportive şi 55 de sportivi vor reprezenta România la Jocurile Olimpice.

Atletism (10 sportivi): Florentina Costina Iusco şi Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Mihaela Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Alexandru Firfirică (aruncarea discului), Marius Iulian Cocioran (50 km marş), Rareş Andrei Toader (aruncarea greutăţii), Bianca Florentina Ghelber (aruncarea ciocanului), Andrea Miklós (400 m), Mihăiţă Alexandru Novac (aruncarea suliţei). Antrenori: Teodoru Agachi, Nicolae Alexe, Valentin Anghel, Sergiu Mihai Octavian Măzăran, Oana Manuela Pantelimon, Mihai Corucle

 

Echipa feminină baschet 3×3 (4 jucătoare + 2 rezerve): Ancuţa Violeta Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Monica Ćuić; Rezerve – Anca Şipoş, Gabriela Irimia. Antrenor – Tatiana Gallová;

Box (2): Cosmin-Petre Gîrleanu (52 kg), Maria Claudia Nechita (57 kg). Antrenori: Dumitru Dorobanţu, Adrian Lăcătuş;

Canotaj – 9 echipaje (36 sportivi + 2 rezerve):

Opt rame cu cârmaci masculin (8+): Alexandru Petrişor Chioseaua, Florin Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Vasile Bejan, Vlad Dragoş Aicoboae, Constantin Adam, Florin Nicolae Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Petre Munteanu;

Opt rame cu cârmaci feminin (8+): Maria Magdalena Rusu, Viviana Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea;

Patru rame fără cârmaci  masculin (4-): Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari;

Patru rame fără cârmaci feminin (4-):  Mădălina Hegheş, Roxana Iuliana Anghel, Elena Logofătu, Cristina Georgiana Popescu;

Doi rame feminin (2-): Iuliana Buhuş, Adriana Ailincăi;

Doi rame masculin (2-): Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă;

Dublu vâsle categorie uşoară feminin (L2x): Ionela Livia Cozmiuc, Gianina Elena Beleagă;

Dublu vâsle feminin (2x): Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş;

Dublu vâsle masculin (2x): Ioan Prundeanu, Marian Florian Enache;

REZERVE: Elena Iuliana Mihai, Alexandru Cosmin Macovei

Antrenori: Dorin Alupei, Antonio Colamonici, Vasile Ionel Măstăcan, Bogdan Liviu Codrici, Marius Bacaoanu Aanei, Ciprian Atomei

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), Eduard Michael Grosu (ciclism pe şosea). Antrenori: Paulo De La Fuente Perez, Georgios Georgiadis;

Fotbal (18 jucători + 4 rezerve):

PORTARI: Aioani Marian Mihai, Mihai Maximilian Popa, Ştefan Târnovanu;

FUNDAŞI:  Tudor Cristian Băluţă, Radu Ştefăniţă Boboc, Andrei Chindriş, Ion Gheorghe, Virgil Eugen Ghiţă, Andrei Florin Raţiu, Florin Ştefan, Alexandru Ştefan Paşcanu, Ricardo Florin Grigore;

MIJLOCAŞI: Mihai Alexandru Dobre, Marius Mihai Marin, Dragoş Ionuţ Nedelcu, Eduard Marian Florescu, Antonio Sefer, Virgil Andrei Ciobanu, Marco Alexandru Dulca;

ATACANŢI: Andrei Sîntean, George Danuţ Ganea, Valentin Gheorghe;

Antrenori: Mirel Matei Rădoi, Constantin Nicolae Dică, Florin Constantinovici Schreiber, Leontin Toader

Gimnastică artistică (3): Maria Larisa Holbură (individual compus), Larisa Andreea Iordache (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri). Antrenori: Ştefan Csaba Gál; Lăcrămioara Moldovan, Cristian Moldovan;

Înot (4): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate), David Popovici (100 m liber); Bianca Andreea Costea (50 m,100 m liber). Antrenori: Mugur Constantin Tomescu, Adrian Rădulescu;

Canoe sprint (2): Victor Mihalachi, Cătălin Chirilă (C2 – 1000 m). Antrenor – Florin Popescu;

Judo (3): Andreea Ştefania Chiţu (cat. 52 kg), Alexandru Constantin Raicu (cat. 73 kg), Vladuţ George Simionescu (cat. +100 kg). Antrenori: Florin Bercean, Kohei Oishi;

Lupte (5): feminin – Alina Vuc (cat. 50 kg), Andreea Beatrice Ana (cat. 53 kg), Kriszta Tünde Incze (cat. 62 kg), libere masculin – Albert Saritov (cat. 97 kg); greco-romane –  Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg). Antrenori: Petrică Carare, Nikolay Ilich Stoyanov, Ion Vremere;

Scrimă (2): Ana Maria Popescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie). Antrenori: Rareş Eugen Dumitrescu, Radu Nicolae Podeanu;

Tenis (2): Ioana  Raluca Olaru, Monica Niculescu, Mihaela Buzărnescu. Antrenor: Stelian Călin Ciorbagiu;

Tenis de masă (4 + 1 rezervă): Daniela Dodean Monteiro (echipe), Bernadette Szocs (echipe, simplu, dublu mixt), Elizabeta Samara (echipe, simplu), Irina Ciobanu (echipe, rezervă), Ovidiu Ionescu (simplu, dublu mixt). Antrenori:  Viorel Filimon, Andrei Filimon;

Tir sportiv (1): Laura Georgeta Ilie (10 m puşcă aer comprimat). Antrenor:  Olimpiu Florin Marin;

Tir cu arcul (1): Mădălina Ştefania Amăistroaie. Antrenor: Viorel Habian;

Triatlon (1): Felix Pierre Duchampt. Antrenor: Ovidiu Nicolae Burghelea.

România a obţinut cea mai bună clasare în ierarhia pe medalii la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, locul al doilea, cu 53 de medalii cucerite, din care 20 de medalii de aur, 16 de argint şi 17 de bronz.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a permis forurilor sportive naţionale să aleagă câte doi purtători de drapel pentru Jocurile Olimpice, iar mai multe naţiuni au decis să adopte această măsură. Astfel, şi România a ales doi purtători de drapel, pe canotoarea Mădălina Bereş şi pe înotătorul Robert Glinţă.

Mădălina Bereş este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 şi campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează 6 titluri europene.

Robert Glinţă este primul înotător din România care a reuşit să câştige aur la Campionatele Europene şi a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multimplu medaliat european şi va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.

Lista purtătorilor de drapel ai delegatiilor romanesti prezente la Jocurile Olimpice:

JO 1936 Berlin – Ştefan Mănciulescu – tir

JO 1952 Helsinki – Constantin Dumitru – atletism

JO 1956 Melbourne – Iosif Sârbu – tir

Stockholm( călărie) – Nicolae Marcoci – călărie

JO 1960 Roma – Alexandru Bizim – atletism

JO 1964 Tokyo – Aurel Vernescu – kaiac-canoe

JO 1968 Mexico – Aurel Vernescu – kaiac-canoe

JO 1972 Munchen – Aurel Vernescu – kaiac-canoe

JO 1976 Montreal – Nicolae Martinescu – lupte

JO 1980 Moscova – Vasile Andrei – lupte

JO 1984 Los Angeles – Corneliu Ion – tir

JO 1988 Seoul – Nicu Vlad – haltere

JO 1992 Barcelona – Costel Grasu – atletism

JO 1996 Atlanta – Iulică Ruican – canotaj

JO 2000 Sydney – Elisabeta Lipă – canotaj

JO 2004 Atena – Elisabeta Lipă – canotaj

JO 2008 Beijing – Valeria Beşe – handbal

JO 2012 Londra – Horia Tecău – tenis

JO 2016 Rio – Cătălina Ponor – gimnastică

JO 2020 Tokyo – Mădălina Bereş şi Robert Glinţă.

Vezi programul jocurilor Olimpice de la Tokyo

Calendarul Cupelor Europene 2020-2021 – program echipe romanesti

Prin clasarea pe locul 29  în clasamentul coeficienţilor UEFA pe cinci ani competiţionali (începând cu 2014-2015 şi terminând cu 2018-2019) întocmit la finele ultimei stagiuni (ierarhie aplicabilă pentru sezonul 2020-2021), în vara anului viitor, toate cele patru reprezentante ale României vor începe parcursul european în primul tur de calificare (Q1), programat în zilele de 7/8 iulie (prima manşă) şi 14/15 iulie (returul) – campioana, în UEFA Champions League, respectiv 9 iulie (turul) şi 16 iulie (returul) – câştigătoarea Cupei României, precum şi ocupantele locurilor 2 şi 3 în campionat, ediţia 2019-2020, în UEFA Europa League.

Calendarul Cupelor Europene 2020-2021:

UEFA CHAMPIONS LEAGUE

Turul preliminar (sub forma unui mini-turneu) – 23 iunie (semifinalele) şi 26 iunie (finala). Vor participa campioanele ţărilor de pe locurile 52-55, adică Irlanda de Nord, Kosovo, Andorra şi San Marino.
Q1 – 7/8 (turul) şi 14/15 iulie (returul)
Q2 – 21/22 şi 28/29 iulie
Q3 – 4/5 şi 11 august
Play-off-ul – 18/19 şi 25/26 august
Faza grupelor – 15/16 septembrie, 29/30 septembrie, 20/21 octombrie, 3/4 noiembrie, 24/25 noiembrie şi 8/9 decembrie
Fazele eliminatorii vor avea loc în primăvara lui 2021, finala fiind programată pe 29 mai 2021

UEFA EUROPA LEAGUE

Turul preliminar (eliminatoriu) – 25 iunie (turul) şi 2 iulie (returul). Implicate sunt un total de 16 echipe din ţărilor ocupante ale locurile 48-55, adică Ţara Galilor, Muntenegru, Insulele Feroe, Gibraltar, Irlanda de Nord, Kosovo, Andorra şi San Marino.
Q1 – 9 şi 16 iulie
Q2 – 23 şi 30 iulie
Q3 – 6 şi 13 august
Play-off-ul – 20 şi 27 august
Faza grupelor – 17 septembrie, 1 octombrie, 22 octombrie, 5 noiembrie, 26 noiembrie şi 10 decembrie
Fazele eliminatorii – în primăvara anului 2021, finala urmând să aibă loc pe 26 mai 2021

Comitetul Executiv al UEFA va stabili gazdele cdelor două finale din 2021 în cadrul şedinţei sale de la Ljubljana, din 24 septembrie 2019.

Supercupa Europei, ediţia 2020, se va disputa în ziua de 12 august, pe “Estadio do Dragao” din Porto.