Category Archives: Astre

Intuitive Machines face istorie: Prima aselenizare privată americană pe Lună

Sonda spaţială, supranumită Odysseus a ajuns pe lunaFirma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială. Aselenizarea reuşită în noaptea de joi spre vineri 23 februarie 2024 (ora României) a fost o premieră pentru SUA de la zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani.

Sonda spaţială, supranumită Odysseus, a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea exista o sursă de apă.

Startup-ul Intuitive Machines a primit un contract de la NASA pentru a transporta la bordul navetei şase instrumente ştiinţifice care vor ajuta la studierea suprafeţei Lunii şi la măsurarea undelor radio.

Compania cu sediul în Houston speră să trimită o altă navetă spaţială în martie, care va fora pentru a găsi gheaţă subterană.

Odysseus transportă, de asemenea, 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons. Acesta speră că vor fi primele opere de artă care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

“Astăzi, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria omenirii, o companie comercială, o companie americană, a lansat şi a condus călătoria până acolo”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

Această realizare marchează un moment important în explorarea spaţiului cosmic și deschide calea pentru noi misiuni comerciale pe Lună, conform planurilor agenţiei spaţiale americane.

Vulcan Centaur a pornit spre LUNA – prima incercare dupa 51 de ani

Rachet Vulcan CentaurVulcan Centaur a fost lansată luni dimineața, 8 ianuarie 2024, de la Cap Canaveral și a trimis în spațiu o sondă denumită Peregrine, care a fost dezvoltată de un startup denumit Astrobotic. Misiunea este ca sonda să ajungă pe suprafața Lunii la data de 23 februarie și ar fi pentru prima oară când americanii reușesc asta în 51 de ani.

Racheta Vulcan, înaltă de 62 m, a fost dezvoltată de concernul United Launch Alliance (ULA) – un joint-venture Boeing și Lockheed Martin – și este gândită să înlocuiască cele două rachete ale concernului: Altas V și Delta IV.

Dacă sonda va reuși aselenizarea controlată (soft landing), Astrobotic va deveni prima companie privată care reușește o performanță atât de mare: să ducă încărcături pe suprafața selenară.

Sonda índiana Vikram a ajuns pe suprafața Lunii

Cu ajutorul rachetei Chandrayaan-3,astazi 23 august 2023, India a reușit să ducă o sondă și un rover în zona Polului Sud al Lunii. Este prima tara care reuseste aselenizarea in aceasta zona a lunii . Este un succes enorm pentru Agenția Spațială Indiană, alături de ESA (Agenția Spațială Europeană), cea care a sprijinit întregul proiect.

Dupa stabilizarea atmosferei din jurul sondei Vikram aceasta isi va deschide panourile de pe o latura si va permite  roverului Pragyaan coborarea pe suprafața lunii.
a aselenizat cu succes în apropierea polului de Sud al Lunii

NASA: Artemis 1 a decolat spre Luna

Racheta Artemis 1 pleaca spre LUNADupă două încercări eşuate în această vară, NASA a reusit sa lanseze noua sa mega-rachetă către Lună pentru misiunea Artemis 1.

Racheta se deplasează cu mai mult de 5.000 de mile pe oră. Scopul principal al noii misiuni este să verifice dacă capsula Orion, aflată în vârful rachetei, este sigură pentru a transporta un echipaj în viitor.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

Numele Artemis a fost ales după o figură feminină, sora geamănă a zeului grec Apollo – ca răspuns la programul Apollo care a trimis pe suprafaţa lunară doar bărbaţi, între 1969 şi 1972.

După această primă misiune, Aremis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

O navetă spaţială a NASA s-a izbit în mod intenţionat de un asteroid

Luni 26 septembrie 2022,  la ora 7.14 p.m. ET( Eastern Time, marţi la ora 2.14, ora României), o navetă spaţială a NASA s-a izbit în mod intenţionat de un asteroid, în primul test de apărare planetară făcut vreodată. Misiunea DART, sau Dublul Test de Redirecţionare a Asteroizilor, a fost lansată în urmă cu zece luni.

La momentul impactului, Didymos şi Dimorphos erau relativ aproape de Pământ – la circa 11 milioane de kilometri. Echipa estimează că naveta spaţială a lovit asteroidul la circa 17 metri distanţă de centrul rocii spaţiale.

Scopul navetei spaţial, pe lângă impact, a fost de a afecta mişcarea unui asteroid în spaţiu, dar membrii echipei DART afirmă că va dura circa două luni pentru ca oamenii de ştiinţă să stabilească dacă orbita asteroidului s-a schimbat.

Dimorphos este un asteroid mic care orbitează în jurul asteroidului Didymos, aflat aproape de Pământ. Sistemul de asteroizi nu reprezintă o ameninţare pentru Pământ, au spus oficialii NASA, făcându-l astfel o ţintă perfectă pentru a testa un impact kinetic, care ar putea fi necesar dacă vreodată un asteroid va fi pe cale să lovească Pământul.

Asteroidul Dimorphossi MIsiune NASA DART
foto: bbc.co.uk