575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei

0
(0)

Iancu de Hunedoara
Iancu de Hunedoara; foto: www.replicahd.ro
Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei incepand cu anul 1441 si pana in 1456. El a murit în 11 august 1456, de ciumă, în tabăra de la Zemun, in timpul asediului Belgradului de catre trupele otomane.

Iancu de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail.

Incepand cu data de 4 aprilie 2016, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic şi va pune în circulație două monede: o monedă din aur pentru colecţionare şi o monedă din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ, ambele dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei.

Caracteristicile celor două monede sunt următoarele:

Moneda din aur pentru colecţionare

Valoare nominală: 100 lei
Metal: aur
Titlu: 900‰
Formă: rotundă
Diametru: 21 mm
Greutate: 6,452 g
Grosime la chenar: –
Calitate: proof
Cant: zimţat
Aversul monedei din aur redă Castelul Corvinilor, inscripţia „ROMANIA“, valoarea nominală „100 LEI“, stema României și anul de emisiune „2016“.

Moneda din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ

Valoare nominală: 50 bani
Metal: alamă Cu80Zn15Ni5
Titlu: –
Formă: rotundă
Diametru: 23,75 mm
Greutate: 6,1 g
Grosime la chenar: 1,9 mm
Calitate: necirculată
Cant: inscripţionat cu „ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte
Aversul monedei din alamă redă Castelul Corvinilor, inscripţia „ROMANIA“, valoarea nominală „50 BANI“, stema României și anul de emisiune „2016“.

Reversul, comun ambelor monede, prezintă portretul lui Iancu de Hunedoara, inscripţia în arc de cerc „IANCU DE HUNEDOARA“ și anii între care a fost voievod al Transilvaniei „1441-1456“.

Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Tirajul pentru această emisiune este de:

250 buc. monede din aur pentru colecţionare;
1.000.000 buc. monede din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ.
Monedele din aur pentru colecţionare, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.650,00 lei/buc., exclusiv TVA.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Monedele din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani şi vor circula în paralel cu acestea.

Punerea în circulaţie a monedelor din alamă de circulaţie, cu caracter comemorativ, dedicate împlinirii a 575 de ani de când Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0