Cine este primul papa in ultimii 700 de ani care renunta la Sfantul Scaun

0
(0)

Benedict al XVI-leaBenedict al XVI-lea este primul papa in ultimii 700 de ani care renunta la Sfantul Scaun.

Joi, 28 februarie 2013, Benedict al XVI-lea a rostit ultimele cuvinte rostite  in calitate de papa, de la balconul resedintei sale, Castelul Gandolfo, situat la circa 30 de km de Roma. .

“Dragi prieteni, sunt fericit sa fiu alaturi de voi, inconjurat de simpatia voastra care imi face atata bine, si de frumusetea creatiei”, a spus papa, din frumosul orasel asezat deasupra unui imens lac.

“Va multumesc, multumesc pentru prietenia voastra”, a spus papa, in varsta de 85 de ani, cu bratele intinse spre multimea de credinciosi, de la balconul care domina piata principala a oraselului in care se afla resedinta de vara a papilor.

“Be-ne-det-to, Be-ne-det-to”, a scandat multimea, formata din preoti si pelerini.

“Va multumesc pentru dragostea voastra si pentru sustinerea voastra. Sa reusiti sa experimentati mereu bucuria de a il pune pe Cristos in centrul vietii voastre!” a scris Benedict al XVI-lea pe contul sau de Twitter, la ora 18.02, care a fost insa ulterior inchis.

La ora 20,00 (19,00 GMT), batuta de clopotul bisericii, garda elvetiana a parasit tabara, inchizand usile grele ale portii.

Benedict al XVI-lea va ramane pentru aproximativ trei luni la castelul Gandolfo, timp in care va fi renovata noua sa locuinta: o fosta manastire cunoscuta sub numele de Mater Ecclesiae din Vatican. Benedict urmeaza sa locuiasca astfel in apropierea urmatorului Papa.

Evitand orice ceremonie speciala, Papa Benedict a avut miercuri ultima audienta publica. Si-a luat un emotionant ramas bun de la cei peste 150.000 de oameni adunati in Piata Sf. Petru pentru a-l incuraja si pentru a-i arata sprijinul.

Decizia Papei Benedict al XVI-lea, in varsta de 85 de ani, de a renunta la Pontificat este un eveniment aproape inedit in istoria Bisericii Catolice. Ultimul care a renuntat la scaunul papal a fost Celestin al V-lea, in anul 1294.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0